NAUČNO ZASNOVANA PROGNOZA ZA LJETO: Spremite se, zaboraviće se VRELO LJETO 2015.! (INFO/FOTO) - Volim Podgoricu

NAUČNO ZASNOVANA PROGNOZA ZA LJETO: Spremite se, zaboraviće se VRELO LJETO 2015.! (INFO/FOTO)

Prema mjesečnim prognozama prognostičkog sajta Accuweather za juni, juli i avgust, očekuju nas pakleni ljetnji dani!

Osim toga, ovakve prognoze potvrđuje i ugledni Britanski meteorološki institut.

U junu se očekuje samo tri relativno kišna dana, dok u julu kišu nećemo vidjeti.

jun

Juli će biti sušan
Juli će biti sušan

Da je situacija ozbiljna, pokazuje i Britanski meteorološki institut koji nije daleko od navedenih prognoza. Oni su najavili jednaku ili još topliju godinu, nego što je bila 2015.

“Prema prognozama imaćemo tri rekordne ili skoro rekordne godine za redom glede porasta globalne temperature”, rekao je Adam Skaif, prognostičar BMO-a.

U istoriji mjerenja 2015. je bila jedna od najtoplijih godina.  Toplu 2016. godinu, sa već najtoplijim mjesecom martom možda i rekordnu ponovno, najavio je i jedan od najpoznatijih meteorologa u regionu Zoran Vakula.

“Povremena hladnija razdoblja, kojih će sigurno biti biće kratkotrajnija i manje izražena od razdoblja iznadprosječne topline. Posljedice “El Ninja”? Vrlo vjerovatno”, kazao je meteorolog.

Domino efekt “El Ninjo” karakteriše povećanje temperature površine mora, obično od 1 do 3 stepena, u istočnomPacifiku. Taj porast, prema riječima stručnjaka, povlači za sobom niz procesa poput domino efekta. Uz to, javljaju se i izmjene u polju pritiska vazduha. “El Ninjo” je prošle godine stvorio velike probleme i razlog je zbog kog je 2015. bila najtoplija u istoriji mjerenja.

Prognoza za avgust
Prognoza za avgust

On je jedan od razloga nestašice određenih prehrambenih proizvoda, što je dovelo i do rasta cijena hrane.

“Pauza u globalnom zagrijavanju definitivno se primakla kraju. Globalno zagrijavanje narednih godina znatno će se ubrzati”, potvrdili su u britanskom Met Ofisu.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com