ANITA VIDENOV PORUČUJE LJEKARIMA “Sram ih bilo što su me otjerali s mrtvom bebom” - Volim Podgoricu

ANITA VIDENOV PORUČUJE LJEKARIMA “Sram ih bilo što su me otjerali s mrtvom bebom”

 Anita Videnov, koju su pirotski ljekari sa mrtvom bebom u stomaku odbili da porode, kaže za “Blic” da je sramota to što su je iz Pirota poslali u Majdanpek na prodođaj.

– Bila sam uplašena i pod stresom kad su mi rekli da mi je dijete mrtvo. Doktorka mi je rekla da ako ostanem da ću morati sama da platim ležanje u bolnici ako RFZO Bor odbije da refundira troškove pošto sam u Boru osigurana. Pomenula je i da moraju da zovu mrtvačnicu pa da je i to komplikovano – kaže Anita, pitajući se “da li bi doktorka tako postupila da se njenoj ćerki ili sestri to dogodilo”.

 – Samo kad se sjetim, bilo me sramota svekru da kažem da mi je pukao vodenjak dok me vozio. Bojala sam se da se i on ne uplaši a vozili smo i moje dvoje djece – prisjeća se Anita.

Njen svekar Mitko Aleksov kaže da je samo razmišljao da što prije stigne u bolnicu.

– Strah me je bilo da se ne porodi u kolima, ne znam stvarno šta bih radio – kaže on.

Ako su papirologija i birokratija jedini razlog zbog kojeg su ženu uputili u drugi grad na porođaj, ljekari su time prekršili i Hipokratovu zakletvu, kaže za “Blic” dr Mladen Prvulović, predsjednik Etičkog komiteta Ljekarske komore Srbije.

– Prvo treba zdravstvena inspekcija da utvrdi šta se zapravo dogodilo. Po prijavi Ministarstva tužilaštvu, ako do toga dođe, može i sud da odlučuje o tom pitanju. Tek na kraju dolazi i Etički komitet koji razgovara o tome da li je došlo do grube stručne greške, zbog koje bi mogla da se oduzme licenca, privremeno ili za stalno – kaže dr Prvulović.

Lekari Zaslužuju sankcije

– Zakonski moraju da se utvrde sve činjenice. Ovaj postupak zaslužuje sankcionisanje i, ukoliko dođe do nas, sigurno ćemo sesti i raspravljati – kaže za “Blic” dr Radovanović, predsednik Etičkog komiteta Ljekarskog društva Srbije.

– Nisam viđao ovakve postupke ranije, ali jesam slične po principu: “Muko moja, pređi na drugoga” – kaže on.

(Blic)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com