PODGORICA: Od septembra novi koncept gimnazije “Slobodan Škerović - Volim Podgoricu

PODGORICA: Od septembra novi koncept gimnazije “Slobodan Škerović

Novi koncept Gimnazije koji uvodimo od septembra ne znači da smo nezadovoljni opštim programom, kazala je u razgovoru za Pobjedu direktorica Gimnazije „Slobodan Škerović“ Zoja Bojanić-Lalović. Ona objašnjava da se radi o formiranju specijalističkih odjeljenja – filološko, matematičko, dvojezično i odjeljenje sportske gimnazije u opštoj.

“Odjeljenja će u narednoj školskoj godini biti eksperimentalna. Zakonom o gimnaziji iz 2002. godine različiti vidovi gimnazijskog obrazovanja – prirodno-matematički, društvenojezički, opšti i matematički objedinjeni su, a gimnazijski program koncipiran je kao opšti. Tada je bila zamisao da se profilisanje smjerova sprovede kroz izborne predmete. Naša sagovornica ističe da se Gimnazija prostorno i kadrovski pripremila za ovaj novi koncept.Nastava na engleskom- U dvojezičnom odjeljenju nastava će se izvoditi na engleskom za predmete istorija, fizika i biologija. Biće to 100 odsto izvedeno na engleskom, što znači da će i predavanje i ispitivanje biti na tom jeziku, a po programu opšte gimnazije. U odjeljenju sportske gimnazije nastava će se izvoditi po programu opšte gimnazije, a specifičnost je u prilagođavanju nastave sportistima”, kazala je Bojanić-Lalović.

Nastava će se, prema njenim riječima, u filološkom i matematičkom odjeljenju izvoditi po programu za filološku i matematičku gimnaziju. Bojanić-Lalović koja je na čelu podgoričke Gimnazije više od pola godine kaže da joj je pored obezbjeđivanja kvalitetnih uslova za rad, cilj profesionalno usavršavanje nastavnika i podrška učenicima kroz najsavremenija didaktička sredstva, ali i kroz ostale oblike, što je najboljim učenicima potrebno.

“Moja misija je, prije svega, održavanje ugleda ove ustanove, očuvanje njene tradicije što jedino mogu ostvariti kroz kvalitetan rad i zalaganje svih zaposlenih. Bogatstvo je imati učenike kakvi upisuju Gimnaziju što ispunjava ponosom, ali i obavezuje”, poručuje  sagovornica Pobjede.

Gimnazija „Slobodan Škerović“ od 1920. do 1940. godine slovila je za jednu od najuglednijih u bivšoj Jugoslaviji. Bojanić-Lalović kaže da ta obrazovna ustanova i danas drži visok nivo.

“Gimnazija je od osnivanja najuglednija ustanova, a njeni učenici dio naše istorije, temelj naše budućnosti. I danas ova ugledna ustanova važi za simbol najkreativnijih i najobrazovanijih generacija. I danas se učenici ove škole izdvajaju po uspjehu, ne samo u zemlji već i u inostranstvu. Ovu školu prosvjetnim svetionikom i čine njeni učenici”, kazala je ona.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com