PODGORICA: Protest roditelja na Zabjelu: POSTAVITI OGRADU DUŽ ČITAVOG PUTA! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Protest roditelja na Zabjelu: POSTAVITI OGRADU DUŽ ČITAVOG PUTA!

Savjet roditelja OŠ “Oktoih” u podgoričkom nasaelju Zabjelo na današnjem okupljanju na platou kod pasarele u Ulici Vojislavljevića ukazali su na potrebu hitnog rješavanja problema bezbjednosti saobraćajnice koja je u blizini škole.

Predsjednica Savjeta roditelja OŠ “Oktoih” Jadranka Simonović istakla je da je navedena ulica izuzetno frekventna, te da njom, pored ostalih, saobraćaju veliki kamioni i šleperi u tranzitu.

“Ulicu dnevno pređe, iz obje škole (na Zabjelu), oko 3.000 učenika u oba smjera. Postoji pasarela, međutim, ona se ne koristi zato što postoje alternativni načini prelaza, koji su djeci i odraslima mnogo lakši i samim tim, ona je pusta. Takođe, ne postoji infrastruktura do nje”, kazala je Simonović.

Roditelji imaju i predlog kojim bi se riješio ovaj problem. Prema riječima Simonovićeve, čitavom dužinom saobraćajnice bi trebalo postaviti ogradu koja bi onemogućila alternativne prelaze, a djecu fizički upućivala na bezbjedne prelaze – pasarelu i semafore.

Simonovićeva je istakla da očekuju adekvatne mjere, dodajući da ih je u ideji podržala i uprava OŠ “Oktoih”.

Roditelji koji su se okupili strahuju za bezbjednost svoje djece. Među njima je i Jovo Orlandić čije dvoje djece pohađa ovu školu, a od naredne godine će i treće.

“Strah me je, ne zbog nedavnog tragičnog slučaja, imali smo i prije dvije, tri godine slučaj kada je dijete stradalo. Koliko, toliko utičem da djeca prelaza preko pasarele. Mislim da je bezbjednije, iako je strmo. Svaki dan je i za nas starije, a ne za djecu izazov preći ovdje”, kazao je Orlandić.

Podršku roditeljima su dali i predstavnici nevladinih organizacija Udruženja “Roditelji” i “Alfa centar”.

Danijela Knežević iz “Roditelja” istakla je da se pasarela ne koristi zbog nepraktičnosti, odnosno zbog lošeg pozicioniranja, navodeći da, kada se siđe sa pasarele djeca direktno izlaze na ulicu.

“Iako će neko reći da je prelaz obezbijeđen pasarelom, on to nije, ne postoji ograda, ne postoji znak prije pješačkog prelaza. Pješački prelaz se jedva vidi. Definitivno se nešto, pod hitno, mora uraditi”, apelovala je Knežević.

Aleksandar Dedović iz NVO “Alfa centar” je rekao da je očigledno da na ovoj lokaciji postoji saobraćajni problem u vidu “saobraćajne infrastrukture koja nije u upotrebi”.

“Ako ova pasarela nije u funkciji, onda da se proglasi za nefunkcionalnu, da se ukloni, ili da se na drugi način riješi horizontalna i vertikalna signalizacija na ovom potezu”, poručio je Dedović.

Jedini način da se problemi riješe je, prema Dedovićevom mišljenju, saradnja sa nadležnima.

Roditelji su organizovali simboličnu šetnju preko pješačkog prelaza na Ulici Vojislavljevića, a zatim preko pasarele. Tokom prelaska pasarele, roditelji su negativno komentarisali strme uspone i padove, koji su nepraktični za djecu, a koji su za osobe sa invaliditetom nesavladiva prepreka.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com