PROTEST RODITELJA NA ZABJELU POSLIJE POGIBIJE DJEVOJČICE: Evo šta TRAŽE, i to HITNO! (FOTO) - Volim Podgoricu

PROTEST RODITELJA NA ZABJELU POSLIJE POGIBIJE DJEVOJČICE: Evo šta TRAŽE, i to HITNO! (FOTO)

 Danas je u Podgorici, u naselju Zabjelo, održan protest roditelja, kojima su se pridružili NVO “Roditelji” i NVO “Alfa Centar”. U naselju koje broji 30000 stanovnika, na skupu je bilo nešto malo preko 50 ljudi. Mnogi roditelji su bili na poslu, te je zato odzibv bio manji. kako je rekla ispred savjeta roditelja u O.Š. Oktoih Jadranka Simonović, ovdje su se okupili roditelji kako bi se skrenula pažnja na problem saobraćajnice ulice Vojislavljevića, koja je inače ZAOBILAZNICA u glavnom gradu. Kako je navela gospođa Simonović, ovu ulicu dnevno pređe oko 3000 učenika u oba smjera.
protest0
“Jeste da je tu pasarela, ali ona je neupotrebljiva jer je postavljena na lošem mjestu. Prema našem skromnom mišljenju ovdje je jedino i najefikasnije rješenje ograda – paneli, koja treba da se postavi duž cijele saobraćajnice, kako bi se djeca fizički “natjerala” da ulicu prelaze na pješačkom prelazu koji su sva tri, jako loše urađena, tj. ne vide se uopšte. čekujemo neke adekvatne mjere od strane nadležnih institucija i to u što kraćem roku. Ovo nije ništa u dogovoru sa direktorom škole, već smo mi iz savjeta, sami se organizovali, kao bi ukazali na probelma, ali nažalost, izgleda da svi čekamo da se nešto desi, kako bi reagovali. Imamo obavheštenje da škola nas podržava u toj našoj namjeri.”
protest00
Ispred udruženja “Roditelji” Danijela Knežević nam je rekla, da su oni  naravno, su uz roditelje i ove i svih drugih škola u Podgorici i Crnoj Gori.
“Ovog puta želimo apelovati da se svi učesnici u saobraćaju MORAJU ponašati odgovorno i ozbiljno. Ovdje takođe želimo apelovati na roditelje, sve djece, da moramo na njih uticati i pričati im, učiti ih, kako da se ponašaju u saobraćaju, kako se prelazi ulica, i to sve našim primjerom. Jer djeca najbolje uče od nas. Takođe stojimo pri tome, da svi prilazi školama u Podgorici, moraju biti uslovni i bezbjedni. Pasarela , kao što smo svjedoci se ne koristi, jer nije pozicionirana tamo gdje treba, i ne koristi se danas uopšte. Malo ko je primijetio, da su sve sijalice i sva rasvjeta oko pasarele, pokradena ili slomljena. Nekada je pasarela sijala kao Trijumfalna kapija, a sada je u totalnom mraku. Eto još posla za nadležne.”
protest1
U ime Alfa Centra su rekli, da su uvijek tu da podrže sve aktivnosti koje će uticati na razvijanje i širenje zdrave svijesti graćana Crne Gore, a ovdje da stanu uz savjet roditelja O.Š.”Oktoih” na Zabjelu, koji su organizovali ovaj skup. “Očigledno da na oom mjestu GODINAMA postoji jedan probelm u vidu saobraćajne infrastrukture koji nije u upotrebi i evo, nažalost jedna tragedija koja se desila prije nekoliko dana, na ovom mjestu, nas je podsjetila da svi moramo biti zajedno, u rješavanju ovih problema. Ako ova pasarela  nije u funkciji , onda da se ukloni i da se riješi vertikalna i horizontalna saobraćajna signalizacija, jer evo pogledajte kakvi su pješački prelazi, i u kakvom su stanju, jednostavno se ne vide.” Takođe, postoje i ležeći policajci koji ovdje moraju da su postavljeni.”
protest2
Dejan Starčević je kao roditelj koji ima dva đaka u O.Š. “Oktoih” rekao da ovo jeste najveći problem svih roditelja čija djeca prelaze ovu magistralu, koja je zaobilaznica u glavnom gradu. Starčević je naveo, da njegova djeca ne prelaze ulicu Vojislavljevića, ali da ulica koja vodi od bivše fabrike raketa, ka stovarištu Đurović, takođe nema ležećih policajaca, ne vide se pješački prelazi, a vozači maltene “lete” kako voze tuda. Tu saobraćajnicu dnevno u oba smjera pređe oko 500 đaka. A čak njih 50 su prvaci.
Matija Milačić je roditelj koji šalje jednog đaka prvaka u školu “Oktoih” , on je kazao da je nekoliko puta morao da reaguje žustrije ka nesavjesnim vozačima, koji ulicom Vojislavljevića voze jako brzo.
“Vjerujte mi,nekoliko puta sam se svađao sa bahatim vozačima, koji “lete” ovom zaobilaznicom, šta ću na djecu sam najslabiji, i ne samo moju, nego na svačije dijete. Ovdje je danas trebala stajati parola, da je Nina mogla biti naše dijete, moje dijete.
Kao neko ko je završio mašinsko tehničku školu, a smjer saobraćajni tehničar, daću sebi za pravo, da predložim nadležnim organima nekoliko rješenja da svi budemo zadovoljni i da nam djeca budu živa kada ih šaljemo u školu. Prvo recimo da se na potezu od Vrtića “Dvor” do diskonta pića “Brevi” postave metalne ograde, paneli, onda ležeći policajci, kako bi smanjili brzinu, zatim i gospoda policajci na samoj raskrsnici ka skretanju za školu. Jesu postavljeni semafori kod fabrike raketa, ali to nije dovoljno, ali jeste za pohvalu gradonačeliku i ljudima koji su uložili trud u sve to.
Dodao bih da se pod hitno moraju ponovo i drečavo iscrtati pješački prelazi, a o trotoaru da ne dužim priču, ipak je ovo 21. vijek, a mi na Zabjelu strahujemo kada će nečije dijete novo proći kao mala Nina.
protest3
Ono što sam primijetio je danas, jako mala posjeta roditelja čija djeca idu u O.Š. “Oktoih”, pa podvlačim da za ove i ovakve stvari nema opravdanja da je radni dan, ili da ljudi moraju da rade, toliko smo svi dužni i maloj pokojnoj Nini Pejović i našoj djeci. PITAM NADLEŽNE: “Koliko djece još treba da strada, da bi Glavni Grad i nadležne institucije preduzele hitne mjere, i sredile ovu saobraćajnicu?”
Kako su poručili organizatori, ovo neće biti samo jedno okupljanje, već će istrajati , kako bi i sproveli u djelo ono zašta su se okupili danas, a u gradske službe nikako ne sumnjaju, da će i ovaj problem riješiti po hitnom postupku.
(Volim Podgoricu)

1 komentar

  1. Trotoari bre obavezno, kruzni tok na onu raspalu raskrsnicu, da se sve fino obiljezi, stanica policije je blizu pa da malo izadju iz kancelarije svremena na vrijeme djeci da se posvete umjesto samo sto idu da pisu prijave kolko im sef naredi i ona ulica od Vuka Karadzica do raskrsnice da se sredi sva, ono je cemovsko polje onamo uzas. Ulica od raskrsnice do lamela ni centimetra trotoara, auta idu milimetar od djece koja u skolu idu, ono je umjetnost prolazit pjeske onuda da neko ne pogine! I jos jednom – TROTOARI!!! Ajde bre da se radi nesto!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com