NJEGOV ŽIVOT BIO BI NAJTUŽNIJI FILM NA PLANETI: Prošlo je 17 godina od smrti legendarnog Perhana (VIDEO) (FOTO) - Volim Podgoricu

NJEGOV ŽIVOT BIO BI NAJTUŽNIJI FILM NA PLANETI: Prošlo je 17 godina od smrti legendarnog Perhana (VIDEO) (FOTO)

Davor je rođen u Sarajevu i zauvijek mu je ostao nadimak Perhan. Ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv dobio je sasvim slučajno

Danas je 17 godina od smrti glumca Davora Dujmovića, a najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu “Dom za vješanje”, ali i po ulogama u “Top listi nadrealista”.

Davor je rođen u Sarajevu i zauvijek mu je ostao nadimak Perhan. Ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv dobio je sasvim slučajno.

Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca koji je tada radio na pijaci Markale.

Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vježbao – pričao je Davor.

 

U obližnji restoran, gdje je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za film “Otac na službenom putu”. On je pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu.

glumac
printskrin

Posle filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspjelo i kasnije više nije ni pokušavao.

 

S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sledećem filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje”, posle kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

 

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali je početkom devedesetih došao u dodir s heroinom. Nekoliko puta je pokušao da se liječi, ali bezuspješno.

U tom periodu je izjavio: “Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo ’ja sam mal’ pa sam radoznal’, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću.”

Rat je Davora zatekao u Sarajevu, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”.

Posle završetka rata Davor je otišao u Banjaluku, gdje je osnovao Fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović.

Iz Banjaluke se preselio u Sloveniju i to kod djevojke s kojom je živio poslednjih mjeseci života. Slobodno vrijeme je provodio u prirodi s konjima, borio se s jakom depresijom i alkoholizmom.

31. maja 1999. godine izvršio je samoubistvo vješanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina.

Voleo je Stounse, Stinga i Boba Marlija.

Izvor: fokus.ba)

1 komentar

  1. My wife style of bogus body art were being quite unsafe. Mother worked with gun first, after which they your lover snuck free upon an tattoo ink ink. I was sure the fact just about every should not be epidermal, due to the tattoo ink could be attracted from the entire body. make an own temporary tattoo

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com