Skalagradnja i 300 radnika uskoro dolaze u Crnu Goru - Volim Podgoricu

Skalagradnja i 300 radnika uskoro dolaze u Crnu Goru

Glavni radovi na prioritetnoj dionici auto-puta u punom su jeku. Hrvatska kompanija Skalagradnja uskoro će se pridružiti kineskoj firmi China Road&Bridge Corporation (CRBC) i podizvođačima na gradnji prve dionice auto-puta Bar-Boljare, saznaju Dnevne novine iz više izvora. Skalagradnja je početkom godine izabrana od strane CRBC za partnera u realizaciji najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori.

Prema saznanjima DN, predstavnici Skalagradnje će uskoro doći u Crnu Goru, a ubrzo zatim i oko 300 radnika koliko hrvatska kompanija planira da angažuje ljudi na ovom projektu. Hrvatima će biti povjerena gradnja tunela Jabučki vrh, koji je poslije mosta Moračica i tunela Vjeternik najzahtjevniji objekat na prioritetnoj dionici auto-puta.

Ugovor koji je splitska kompanija potpisala sa kineskom kompanijom vrijedan je više desetina miliona eura. Pomenuti ugovor, pored izgradnje tunela Jabučki krš, obuhvata i izgradnju mostova i brojnih podvožnjaka, potpornih zidova i radova na trasi.

Direktor Skalagradnje Slaven Žužul zahvalio je ranije CrBC-u na izboru i ukazanom povjerenju.

“Raduje nas saradnja sa velikom kineskom kompanijom i ovo je početak uspješne saradnje ne samo na ovom, nego i na budućim projektima firme CRBC koja, sa svojih 50.000 zaposlenih i poslovnom mrežom širom svijeta, ostvaruje velike rezultate”, rekao je Žužul.

Betoniranje temelja glavne stope na mostu Moračica takođe je u toku. Kineski radnici svakodnevno betoniraju treću stopu koja će ujedno biti i najveća (158 metara), a čije su dimenzije 26 puta 33 metra. Preciznije to je kao zgrada čija je osnova površine 858 metara kvadratnih, a visina 8,5 metara.

Uporedo sa ovim teku i radovi na gradnji tunela Vjeternik, ali još uvijek nije počelo probijanje istoimenog brda. Ovaj objekat gradiće crnogorska građevinska kompanija Bemax sa jedne, a kineska kompanija CRBC sa druge strane. Pomenuti tunel biće dug tri kilometra.

Most Moračica i tunel Vjeternik definitivno će biti primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu, a i šire. Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 kilometar, koliko je duga dionica, nadmorska visina varira od 63 metra do preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na prvoj dionici auto-puta je 100 km/h, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 minuta na svega 25 minuta. Radovi su zvanično počeli 11. maja 2015. godine i biće završeni do 11. maja 2019.

Izgradnja prve dionice auto-puta koštaće 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 odsto, tj. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto ili 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com