Slobodana (73) ujela ŠARKA u vinogradu, onda je vozio 12 kilometara do bolnice! - Volim Podgoricu

Slobodana (73) ujela ŠARKA u vinogradu, onda je vozio 12 kilometara do bolnice!

Slobodan Jovanović (73) iz Niša, prosvjetni radnik u penziji, hospitalizovan je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Nišu nakon što ga je ujela zmija šarka.

On je iako ga je otrovnica ujela za nogu sam dovezao kola do niškog naselja 9. maj, a teže posljedice izbjegnute su u prvom redu zbog njegove pravovremene reakcije i velike prisebnosti.

Mesto ujeda zmije sarke na levoj nozi Slobodana Jovanovića

Foto: RAS SrbijaMesto ujeda zmije sarke na levoj nozi Slobodana Jovanovića

Jovanović kaže da je obrađivao vinograd na vikendici u selu Dudulajce, kada je oko 14 sati osjetio da ga je nešto udarilo dva puta po nozi.

– Bila je vrućina, skinuo sam se u šorc, a na nogama sam imao cipele. Bilo mi je čudno što komšija radi u šorcu a ima gumene čizme na nogama. Krenuo sam oko 14 sati da napravim pauzu i ručam i dok sam išao prema vikendici, osjetio sam dva udarca po nozi. Vidio sam zmiju kako ulazi u kofu sa vodom i odlazi dalje. Odmah sam prepoznao da se radi o šarki: bila je dugačka oko 60 centimetara, imala je šiljatu glavu i fantastične šare po koži – povjerava se Jovanović.

On pretpostavlja da je u travi nagazio zmiju, ili da je prišao bliže nego što je trebalo, zbog čega je ona reagovala odbrambeno.

– Nisam se uplašio, imam 73 godine i ničega se ne plašim. Ali, znao sam šta mi je činti. Pozvao sam sina, rekao mu da me čeka ispred kuće i da uzme moju zdravstvenu knjižicu. Tek kada sam sišao na put osjetio sam prve simptome – na mjestu ujeda mi je vrilo kao da sam primio injekciju. Sjeo sam u kola i krenuo prema kući koja je udaljena oko 12 kilometara – priča Jovanović.

Kada je stigao do niškog naselja u kojem živi, već je osjetio malaksalost i nemoć.

– Ispali su mi ključebvi i telefon iz ruke. Krenuli smo kolima ka Domu zdravlja Ledena stijena. Ispred Doma zdravlja čekao je sanitet jer ih je moj sin obavijestio pa smo krenuli prema Kliničkom centru. Kada sam stigao na Infektivnu kliniku, nepun sat nakon ujeda, znao sam da sam u najboljim rukama na svijetu. Dobio sam terapiju i osjećam se bolje. Noga mi samo malo otiče, ali sam dobro. Kada izađem, kupiću najveće čizme koje nađem da imam kada sledeći put idem u vinograd – kaže Jovanović sa osmjehom.

Na Infektivnoj klinici kažu da je Jovanović imao lakšu kliničku sliku i da je primio samo detoksikacionu terapiju. Za slučaj težih ujeda na klinici imaju dovoljno seruma.

(blic.rs)

1 komentar

  1. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really loved surfing around your blog posts. After all I will be subscribing for your feed and I am hoping you write once more very soon!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com