CANU da povuče sraman Rječnik - Volim Podgoricu

CANU da povuče sraman Rječnik

Rječnik crnogorskog jezika koji priređuje Crnogorska akademija nauka i umjetnosti treba povući i sačuvati ga samo kao još jedan spomenik srama u novijoj istoriji, saopšteno je iz Crnogorskog pokreta.

Oni su naveli kako već duže upozravaju da se pod formom kvazigrađanskog društva pokušava od Crnogoraca napraviti građane drugog reda.

“Trguje se sa crnogorskim nacionalnim interesima jer oni izgleda kod političara imaju samo upotrebnu vrijednost. Ne samo da u vremenu deset godina nezavisnosti nijedna crnogorska nacionalna institucija nije izgrađena u pravom smislu te riječi, već se pokušava i to malo što je tek uhvatilo korjenja poniziti i uništiti. Svaki apel i pozivanje na promjenu takvog stanja karakteriše se od političkih biznismena kao crnogorski nacionalizam”, navodi se u saopštenju prenosi portal RTCG.

Iz CP navode da je još jedno poniženje činjenica da Rječnik ne pišu i ne izdaju crnogorski lingvisti već oni kojima je izostanak naziva crnogorski jezik u školskom sistemu pobjeda “građanske Crne Gore nad nacionalističkom Crnom Gorom“ i za koje  crnogorski jezik nije autohton u Crnoj Gori a Institut za crnogorski jezik je “neonacistička jezička avantura” .

“Dok jedna od autorki rječnika drži katedru za jezik koji ne govori, drugu nam je URA delegirala za koministarku obrazovanja, kako bi nam pokazala što nas očekuje ako kojim slučajem budu sjutra sastavljali vladu sa svojim koalicionim partnerima”, navodi se u saopštenju.

Više je nego jasno, kažu iz CP, da su autori i izdavači Rječnika ona “pamet” koja je devedesetih godina prošlog stoljeća razvijala “multietičnost” po Crnoj Gori.

“Da je to i danas njihova vizija multietičnosti govori sadržaj rječnika i reakcije predstavnika etničkih zajednica na direktne uvrede narodima kojima pripadaju. Gotovo groteskno zvuči upozorenje CANU da se radi o hajci čiji će akteri snositi “moguće posljedice svoga činjenja i štete koju nanose crnogorskom multietničkom društvu”. I tužno i smiješno”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, Rječnik se izdaje na brzinu kako bi se preduhitrili crnogorski lingvisti da izdaju rječnik svog jezika.

“Rječnik CANU-a je svim svojim svojim karakteristikama necrnogorski: i lingvistički, i etički, i činjenično. Još jednom se pokazuje da nije moguće izgrađivati modernu Crnu Goru, niti građansko i multietično društvo sa institucijama koje su podsticale krvavi raspad bivše države i koje su nesposobne da sebe promjene iznutra. Crnogorci ne samo da imaju akademiju nauka i umjetnosti koja je samo nominalno crnogorska, već je ta institucija izdala rječnik koji nosi crnogorsko ime a koji je sve samo ne crnogorski. Zato taj rječnik treba povući i sačuvati ga samo kao još jedan spomenik srama u novijoj crnogorskoj istoriji. Takođe treba smatrati da se nije ni pojavio rječnik crnogorskog jezika i omogućiti crnogorskim lingvistima da izrade pravi rječnik crnogorskog jezika”, poručuju iz CP.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com