Francuska će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu prema EU - Volim Podgoricu

Francuska će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu prema EU

Francuska pozdravlja dosadašnje rezultate koje je Crna Gora ostvarila na putu prema članstvu u EU, a koji su odraz intenzivnih i sveobuhvatnih reformi u okviru pregovaračkog procesa, saopšteno je tokom posjete državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića Parizu.

Sa sastanka Pejovića i Dezira u Parizu

Sagovornici Pejovića su poručili da će Francuska nastaviti da podržava sve dalje aktivnosti i planove Crne Gore usmjerene na približavanje evropskim standardima i kvalitetu života, te zauzimanju mjesta u porodici evropskih naroda i država, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Pejović je boravio 1. i 2. juna u posjeti Francuskoj tokom koje je imao sastanke s državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodnog razvoja, Arlemom Dezirom, predsjednicom Komisije za evropske poslove Donjeg doma Nacionalne skupštine Francuske, Danijel Oroa i predsjednikom Komisije za evropske poslove francuskog Senata Žanom Bizeom, kao i savjetnikom za evropske poslove, Balkan i globalna pitanja u Kabinetu predsjednika Olanda, Sirilom Pikmalom.

Pejović je upoznao sagovornike s aktuelnim momentom u pregovaračkom procesu, s fokusom na postignute rezultate, izazove i definisane zadatke i ciljeve u oblasti vladavine prava.

Takođe je predstavio planove za dalje napredovanje prema EU, posebno u pogledu ispunjavanja uslova za otvaranje pregovora u ostalim poglavljima.

Glavni pregovarač je zahvalio na dosadašnjoj podršci koju su francuski eksperti, u okviru projekata i programa, pružili crnogorskim institucijama u značajnom broju oblasti.

Posebno je, navode iz Ministarstva, istakao značaj angažovanja francuskih eksperata u oblastima pravde, slobode i bezbjednosti koji je omogućio kvalitetan prenos znanja i doprinio sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava.

Sagovornici  Pejovića su pozdravili rezultate koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja, a koji su rezultirali otvaranjem 22 pregovaračka poglavlja. U tom kontekstu su posebno naglasili da će Francuska, na političkom i tehničkom nivou, nastaviti da svesrdno podržava napore naše države u usvajanju evropskih standarda i kretanju prema članstvu u narednom neposrednom periodu.

Sastanci su bili prilika i za razmjenu mišljenja po pitanju regionalne saradnje u procesu evropske integracije, gdje je prepoznata pozitivna uloga Crne Gore u snaženju dobrosusjedskih odnosa i očuvanju stabilnosti.

U tom kontekstu, prepoznata je i posvećenost Crne Gore aktuelnoj temi regionalnog infrastrukturnog uvezivanja i Berlinskom procesu, a naročito doprinos koji je, shodno zaključcima Bečkog samita, Crna Gora dala za uspostavljanje Regionalne kancelarije za mlade.

Prenijeto je uvjerenje da će iskustvo i ostvareni uspjeh Crne Gore nastaviti da bude podsticaj za ostale države regiona u intenziviranju započetih aktivnosti i ubrzanju kretanja prema članstvu u EU.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com