NJEMAČKA AMBASADORKA: Neprimjereno je reći da je Vlada neodgovorna po pitanju Solane - Volim Podgoricu

NJEMAČKA AMBASADORKA: Neprimjereno je reći da je Vlada neodgovorna po pitanju Solane

Govoriti o neodgovornosti Vlade i Ministarstva održivog razvoja i turizma koji, umjesto da prostim i jednokratnim ulaganjem 60.000 eura “riješe” problem Solane u Ulcinju, ta sredstva “troše na promociju u Veneciji” je, u najmanju ruku, neprimjereno, reagovao je ovaj resor na izjavu odlazeće njemačke ambasadorke Gudrun Elizabet Štajnaker.

Štajnaker je u emisiji “Načisto” oštro kritikovala Vladu zbog politike prema ulcinjskoj Solani, istakavši da ne razumije odnos Vlade koja se žali na nedostatak novca kada je u pitanju neophodno ulaganje u očuvanje biodiverziteta na tom lokalitetu, a Ministarstvo troši dvostruko više novca na Venecijanskom bijenalu, gdje promoviše Solanu.

Iz Ministarstva ističu da su njeni komentari očigledno bazirani na pogrešnim polaznim pretpostavkama i podacima.

“Apsolutno je netačno da je, za zaštitu Solane, potrebno izdvojiti 60-70.000 eura, kako je to navela Štajnaker. Da je to tako, ovo pitanje bi bilo lako rješivo. Zaštita i očuvanje Solane je ozbiljan projekat sa mnogo značajnijim inicijalnim troškovima i sa potrebom da se obezbijede kontinuirana pažnja i ulaganja u zaštitu prirodnih vrijednosti ove oblasti. Osim toga, treba znati da su današnje vanserijske vrijednosti Solane proistekle iz privredne aktivnosti čovjeka, odnosno proizvodnje soli, i da samo oživljavanje te djelatnosti može garantovati dugoročni život Solane i očuvanje njenog biodiverziteta”, ističu iz resora.

Navode i da je uprošćenim eksplikacijama problema, u kakve spada i pomenuti nastup Štajnaker, crnogorska pa i međunarodna javnost se, svjesno ili nesvjesno, dovodi u zabludu, što svakako ne može predstavljati konstruktivan doprinos rješenju pitanja Solane.

“No, nećemo ulaziti u motive ovako trivijalizovanog odnosa prema jednom krajnje kompleksnom pitanju. Podsjetićemo samo da je Ministarstvo, u nekoliko navrata, veoma detaljno informisalo diplomatske predstavnike država EU, uključujući i ambasadorku Štajnaker, o preduzetim i planiranim aktivnostima na sanaciji Solane i obezbjeđenju njene trajne održivosti. Angažovanje Ministarstva na ovom pitanju obuhvata i operativna ulaganja i privremenu promjenu modaliteta upravljanja područjem Solane, kao i aktivnosti na uspostavljanju nacionalne i međunarodne zaštite predmetnog prostora. Osim toga, zatražili smo od Delegacije EU u Podgorici podršku i pomoć za finalizaciju Studije zaštite, a takođe i od njemačkog  Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj finansijsku podršku za rješavanje pitanja Solane, o čemu nijesmo dobili povratnu informaciju”, kažu iz ministarstva.

Prema njihovim riječima, ozbiljnost prilaza problemu demonstriran je i činjenicom da je Solana bila u fokusu nastupa Crne Gore na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji, što, pored ostalog, doprinosi povećanju interesovanja i podrške međunarodne stručne javnosti po ovom pitanju.

“Izložena su četiri vizionarska projekta budućnosti ovog područja. Svaki od njih polazi od opštih civilizacijskih potreba za očuvanjem životne sredine i za trajnom zaštitom njenih specifičnih vrijednosti. Kada je riječ o efektima, pomenućemo samo činjenicu da je jedan od najrenomiranijih svjetskih arhitektonskih časopisa Dezeen ovogodišnji paviljon Crne Gore svrstao među deset najboljih na venecijanskoj arhitektonskoj smotri”, navode iz ministarstva.

U njihovom saopštenju piše i da ambasadorka “sa začuđujućom površnošću u odnosu na činjenice, u isti negativan kontekst stavlja i čarter let za Veneciju, iako je Ministarstvo, na konferenciji za medije naglasilo da je ovaj let finansiran isključivo sponzorskim prilozima.

“Taj let je bio namjenjen učesnicima konkursa, reprezentima institucija relevantnih za problematiku Solane, predstavnicima svih zainteresovanih medija u Crnoj Gori, kao i predstavnicima sponzora leta. Korišćenje ovog sponzorisanog prevoza nuđeno je i predstavnicima nevladinih organizacija koje su aktivne po ovom pitanju. Treba pomenuti i jednu zanimljivost sa Bijenala arhitekture koja će, moguće, biti interesantna i ambasadorki Štajnaker. Naime, njemačko učešće na ovoj značajnoj priredbi posvećeno je rješavanju pitanja migranata. Takav format nastupa Njemačke svakako je zahtijevao značajna sredstva. I na ovaj način, Njemačka je pokazala u kojoj mjeri pridaje važnost ovom krucijalnom problemu međunarodne zajednice. U tom kontekstu, niko nije postavio pitanje da li je, možda, bilo pametnije da su sredstva koja je Njemačka uložila u ovakvu formu ekspliciranja problema migranata, bilo bolje uložiti u neposredno rješavanje ovog pitanja. Mi takvo pitanje ne smatramo umjesnim. Ako ni zbog čega drugog, ono zbog razumijevanja da je to pitanje stvar interne procjene nadležnih organa prijateljske Njemačke. Vjerujemo i da je ambasadorka Štajnaker saglasna sa ovom konstatacijom”, poručili su iz ministarstva.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com