Osnovana radna grupa za analizu akata DIK-a - Volim Podgoricu

Osnovana radna grupa za analizu akata DIK-a

Centar za građansko obrazovanje (CGO), Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) osnovali su danas Radnu grupu koja će raditi na analizi podzakonskih akata Državne izborne komisije i sačinjavanju prijedloga za unapređenje.

Radna grupa sastavljena je od predstavnika većine parlamentarnih političkih subjekata u Crnoj Gori i nevladinih organizacija koje se bave izbornom problematikom iz raznih uglova, a kako je saopšteno, cilj grupe biće da sagleda sva postojeća podzakonska akta kojima se detaljno propisuju različiti aspekti izbornih radnji i da ponudi rješenja za unaprijeđenje, u susret predstojećim parlamentarnim izborima u oktobru.

Kao što su organizatori Radne grupe više puta do sada navodili, postojeća podzakonska akta posjeduju brojne nedorečenosti, kao što je to na primjer situacija oko mogućnosti glasanja lica koja nemaju fotografiju u sistemu MUP-a prilikom zaključivanja biračkog spiska ili nedovoljno precizirano korišćenje prava na tajno glasanje za lica sa invaliditetom, kao i obaveze u dijelu pristupačnosti biračkih mjesta.

“Sa druge strane, u nekim podzakonskim aktima nisu dovoljno precizno propisani određeni pravni postupci, primarno procedura za odlučivanje po prigovorima od strane izbornih komisija i izvođenje dokaza u tim postupcima, kao i slučajevi utvrđivanja sukoba interesa članova organa za sprovođenje izbora”, kažu ove NVO.

Obuhvat Radne grupe odnosiće se na pravila o radu biračkih odbora, o glasanju putem pisma, o određivanju i uređenju biračkih mjesta i o mjerama kojima se obezbjeđuje tajnost glasanja, etički kodeks organa za sprovođenje izbora i poslovnik Državne izborne komisije.

“Ukoliko od strane članova Radne grupe bude postojao takav zahtjev, ovaj obuhvat može se proširiti i na sva druga podzakonska akta koja su u nadležnosti Državne izborne komisije”, ističu NVO.

Planirano je takođe da Radna grupa izvrši analizu podzakonskih akata i definiše preporuke za unapređenje do 7. jula, nakon čega će preporuke biti konsultovane sa zainteresovanom javnošću i upućene Državnoj izbornoj komisiji na dalje postupanje.

1 komentar

  1. This web page is really a walk-through its the knowledge you wanted concerning this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll certainly discover it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com