Zaraza hara vrtićima u regionu, roditelji obratite pažnju na simptome - Volim Podgoricu

Zaraza hara vrtićima u regionu, roditelji obratite pažnju na simptome

Roditelji, oprez! Bolest pod nazivom BRNU (Bolest ruku, nogu i stopala) hara vrtićima širom Srbije. Zarazna je, lako se prenosi, i to direktno, sa osobe na osobu, ili indirektno preko predmeta. Najugroženija su djeca do pete godine života, a u veoma rijetkim slučajevima se može javiti i kod odraslih. Bolest obično traje od tri do pet dana. Najvažnija prevencija od ove bolesti je pranje ruku, posebno posle toaleta i mijenjanja pelena, kao i prije obroka ili spremanja hrane.

Najugroženija su djeca od tri do pet godina

Šta je BRNU?

Ako mnogi misle da je u pitanju nova bolest, ona je prvi put registrovana još davne 1957. godine na Novom Zelandu. Najčešći uzročnici su koksaki i enterovirus. Doktorka pedijatrije Nevenka Raketić, u razgovoru za „Alo!“, objašnjava da se BRNU manifestuje pojavom osipa, koji se prvo javlja u ustima, u vidu bolnih plikova na grlu, jeziku, desnima, nepcu ili sa unutrašnje strane obraza. Plikovi su crveni sa beličastim vrhom, često pucaju i na tom mjestu ostaje oštećena koža. Slične promjene se javljaju i na šakama i stopalima, a moguća je pojava osipa na zadnjici ili butinama.

– Veoma često se nekoliko dana prije pojave ospe javljaju povišena temperatura, malaksalost ili razdražljivost. Pojačano je lučenje pljuvačke i djeca odbijaju čvrstu hranu, apetit je oslabljen, a može se javiti i dijareja. Tako da ukoliko roditelji primijete navedene simptome treba obavezno da se jave ljekaru – kaže dr Raketić i dodaje da ne postoji terapija koja bi djelovala na direktan uzrok bolesti, kao ni vakcinacija koja bi je srječila.

S obzirom na to da su bolne ranice u ustima osnovni simptom, za liječenje se koriste ljekovi koji ublažavaju bol i snižavaju temperaturu.

Može sladoled

– Terapija koja se preporučuje, a koju djeca najradije prihvataju, jeste sladoled, jer hlađenjem ranica u ustima smanjuje se bol. Važno je i da djeca uzimaju dovoljno tečnosti – napominje naša sagovornica i savjetuje roditelje da promjene na rukama i nogama kod djece peru toplom vodom i sapunom i da ih dobro osuše poslije pranja, a ukoliko plikovi puknu, na oštećenu kožu treba staviti antibiotske praškove ili kreme, pa preko staviti gazu na par dana.

– Treba imati na umu da su nakon oporavka od bolesti djeca još nekoliko nedelja kliconoše, pa za to vrijeme ne treba da posjećuju vrtić i igraonice – ističe dr Nevenka.

(mojatv/blic.zena)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com