Brajović iz državnog budžeta mimo tendera potrošio 561.000 eura - Volim Podgoricu

Brajović iz državnog budžeta mimo tendera potrošio 561.000 eura

Mi­ni­star­stvo sa­o­bra­ća­ja i po­mor­stva, kao i or­ga­ni pod nje­go­vim po­kro­vi­telj­stvom, to­kom 2015. go­di­ne su po­tro­ši­li 561.122 eura iz dr­žav­nog bu­dže­ta za pla­ća­nje ro­be i uslu­ga bez ras­pi­si­va­nja ten­de­ra. Re­sor na či­jem je če­lu Ivan Bra­jo­vić naj­vi­še nov­ca mi­mo ten­de­ra je tro­šio na pla­ća­nje uslu­ga, ali u iz­vje­šta­ju o jav­nim na­bav­ka­ma če­sto ni­je pre­ci­zi­ra­no o če­mu je tač­no ri­ječ.

To po­ka­zu­je do­ku­men­ta­ci­ja pre­da­ta Upra­vi za jav­ne na­bav­ke u ko­ju je „Dan” imao uvid. U do­ku­men­ta­ci­ji se kon­sta­tu­je da je Mi­ni­star­stvo sa­o­bra­ća­ja i po­mor­stva, sa or­ga­ni­ma upra­ve u svom sa­sta­vu, to­kom 2015. na ime jav­nih na­bav­ki po­tro­ši­lo 75.283.017 eura, ta­ko što su u vi­še na­vra­ta is­pla­ći­va­li po ne­ko­li­ko sto­ti­na eura za „kan­ce­la­rij­ske po­trep­šti­ne” i „uslu­ge ogla­ša­va­nja”. Mi­mo ten­de­ra su se ku­po­va­le i avio kar­te, osi­gu­ra­va­la vo­zi­la, ku­po­va­la sred­stva za hi­gi­je­nu. Ta­ko­đe, Bra­jo­vi­ćev re­sor je u pe­ri­o­du od fe­bru­a­ra do no­vem­bra po­tro­šio 18.600 eura za pla­ća­nje „uslu­ga pri­vre­me­nog za­po­šlja­va­nja”. No­vac su tro­ši­li i na štam­pu, re­pre­zen­ta­ci­je, odr­ža­va­nje vo­zi­la, go­ri­vo, osi­gu­ra­nje, te­le­fo­ni­ju, ali i pla­ća­nje re­vi­zi­je pro­je­ka­ta.

Za­kon o jav­nim na­bav­ka­ma ne za­bra­nju­je na­bav­ku ro­be i uslu­ga mi­mo ten­de­ra, ali su te pro­ce­du­re če­sto spor­ne, zbog če­ga NVO sek­tor već go­di­na­ma upo­zo­ra­va da su ne­po­sred­ni spo­ra­zu­mi plod­no tle za ko­rup­ci­ju i fa­vo­ri­zo­va­nje po­je­di­nih fir­mi i stva­ra­nje ne­po­šte­ne tr­ži­šne utak­mi­ce. Pre­ma za­ko­nu, ne­po­sred­ni spo­ra­zum je di­rekt­ni do­go­vor iz­me­đu na­ru­či­o­ca i po­nu­đa­ča o uslo­vi­ma jav­ne na­bav­ke.
Pri­je po­kre­ta­nja po­stup­ka jav­ne na­bav­ke, na­ru­či­lac je du­žan da pri­ba­vi sa­gla­snost nad­le­žnog or­ga­na o is­pu­nje­no­sti uslo­va za spro­vo­đe­nje po­stup­ka.
Sjen­ku na re­a­li­za­ci­ju ten­de­ra ne­po­sred­nim spo­ra­zu­mom u Bra­jo­vi­će­vom re­so­ru ba­ca­ju ne­dav­ne in­for­ma­ci­je da je Di­rek­ci­ja za že­lje­zni­ce pla­ća­la par­tij­ske sku­po­ve So­ci­jal­de­mo­kra­ta Cr­ne Go­re (SD). SD su kao par­ti­ja fo­mi­ra­ni sre­di­nom go­di­ne.
Ne­za­vi­sni po­sla­nik Mla­den Bo­ja­nić po­zvao je ne­dav­no tu­ži­la­štvo, Dr­žav­nu re­vi­zor­sku in­sti­tu­ci­ju i Agen­ci­ju za spre­ča­va­nje ko­rup­ci­je da is­pi­ta­ju od­go­vor­nost za ne­za­ko­ni­te rad­nje od­go­vor­nih u So­ci­jal­de­mo­kra­ta­ma Cr­ne Go­re, Mi­ni­star­stvu sa­o­bra­ća­ja i Di­rek­ci­ji za že­lje­zni­ce zbog, ka­ko je ka­zao, ne­za­ko­ni­tih rad­nji ve­za­nih za zlo­u­po­tre­be dr­žav­nih re­sur­sa u par­tij­ske svr­he. On je do­sta­vio do­ku­men­ta­ci­ju ko­ja svje­do­či da je Di­rek­ci­ja ho­te­lu „Ra­ma­da” u Pod­go­ri­ci pla­ća­la za tro­ško­ve par­tij­skih sku­po­va SD-a pri­ka­zu­ju­ći ih kao kon­sul­tant­ske uslu­ge.
Bo­ja­nić je tra­žio da se is­pi­ta da li je Di­rek­ci­ja za že­lje­zni­ce Cr­ne Go­re, or­gan Mi­ni­star­stva za sa­o­bra­ćaj i po­mor­stvo, pla­ti­la 389,25 eura za tro­ško­ve kon­ven­ci­je po­li­tič­ke par­ti­je So­ci­jal­de­mo­kra­te Cr­ne Go­re. Na­ve­de­na kon­ven­ci­ja je odr­ža­na 14. ja­nu­a­ra 2016. go­di­ne u Pod­go­ri­ci – ho­tel „Ra­ma­da”, sa­la „Le­sen­dro”. On je do­dao da to­kom uvi­da u ak­tiv­no­sti pre­zen­to­va­ne na zva­nič­ne veb-adre­se Di­rek­ci­je za že­lje­zni­ce ni­je mo­gao pro­na­ći bi­lo ka­kvu in­for­ma­ci­ju o nji­ho­vom na­vod­nom okru­glom sto­lu to­ga da­na.
– Ta­ko­đe, osno­va­no sum­njam da je ista bu­džet­ska je­di­ni­ca, Di­rek­ci­ja za že­lje­zni­ce, pla­ti­la 565 eura za tro­ško­ve osni­vač­ke skup­šti­ne So­ci­jal­de­mo­kra­ta, odr­ža­ne 31. ju­la 2015. go­di­ne, u istom ho­te­lu, sa­la „Mi­le­ni­jum”. Ni u tom pe­ri­o­du ni­je­sam mo­gao na­ći bi­lo ka­kvu in­for­ma­ci­ju o ak­tiv­no­sti­ma Di­rek­ci­je za že­lje­zni­cu, ali je­sam za skup SD-a – is­ta­kao je Bo­ja­nić.
On je uka­zao da se mi­ni­star sa­o­bra­ća­ja i po­mor­stva Ivan Bra­jo­vić na­la­zi na če­lu So­ci­jal­de­mo­kra­ta Cr­ne Go­re, da je Emil Du­rum­ba­šić po­slov­ni di­rek­tor te par­ti­je i sa­vjet­nik pot­pred­sjed­ni­ka Vla­de i So­ci­jal­de­mo­kra­ta Vu­ji­ce La­zo­vi­ća i da je di­rek­tor Di­rek­ci­je za že­lje­zni­ce Ne­boj­ša Ob­ra­do­vić ta­ko­đe ka­dar SD-a.
Iz Bra­jo­vi­će­ve par­ti­je i Di­rek­ci­je za že­lje­zni­ce sa­op­šti­li su da su Bo­ja­ni­će­vi na­vo­di ne­tač­ni, a na­ja­vili su i tužbu zbog njegovih tvrdnji.
M.S.
Po­ja­šnje­nje na­red­ne sed­mi­ce

U di­je­lu ko­ji se od­no­si na tro­ško­ve bez ras­pi­si­va­nja ten­de­ra is­pod ko­lo­na sa po­da­ci­ma o tro­ško­vi­ma na­vo­di se da je taj re­sor sa or­ga­ni­ma upra­ve u svom sa­sta­vu po­tro­šio 561.122 eura. Ipak, u do­ku­men­ta­ci­ji se po­mi­nje i ci­fra od 348.276 eura. Iz mi­ni­star­stva nam ni­je­su od­go­vo­ri­li na pi­ta­nje za­što se po­ja­vlju­ju dvi­je ci­fre, a sa­op­šti­li su nam da će po­ja­šnje­nje da­ti po­čet­kom sle­de­će sed­mi­ce.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com