SUĐENJE MENADŽMENTU CKB-a: Milka Ljumović nije bila član kreditnog odbora - Volim Podgoricu

SUĐENJE MENADŽMENTU CKB-a: Milka Ljumović nije bila član kreditnog odbora

Biv­ša ge­ne­ral­na di­rek­to­ri­ca CKB-a Mil­ka Lju­mo­vić, kao i Je­li­ca Pe­tri­če­vić, Go­ri­ca Vu­ji­sić i Du­brav­ka Pa­vi­će­vić ni­je­su bi­le čla­no­vi kre­dit­nog od­bo­ra ko­ji je odo­bra­vao kre­di­te po za­htje­vi­ma kli­je­na­ta, pro­iz­i­la­zi iz svje­do­če­nja biv­ših kre­dit­nih ad­mi­ni­stra­to­ra u Cr­no­gor­skoj ko­mer­ci­jal­noj ban­ci to­kom 2006. i 2007. go­di­ne Mi­lo­ša Ble­či­ća i Ma­je Ar­men­ko. Oni su pri­su­stvo­va­li sjed­ni­ca­ma kre­dit­nih od­bo­ra, te sa­či­nja­va­li za­pi­sni­ke i od­lu­ke o odo­bra­va­nju kre­di­ta.
Svje­do­ci su od­go­va­ra­li na pi­ta­nja su­di­je Ane Vu­ko­vić, spe­ci­jal­nog tu­ži­o­ca Velj­ka Ru­to­vi­ća i bra­ni­la­ca okri­vlje­nih advo­ka­ta Go­ra­na Ro­di­ća, Vla­da Vu­ko­vi­ća i Mi­o­dra­ga Bo­ja­ni­ća.
Svje­dok Ma­ja Ar­men­ko ju­če je iz­ja­vi­la da je od sre­di­ne 2006. pa do ok­to­bra 2007. go­di­ne ra­di­la po­sao kre­dit­nog ad­mi­ni­stra­to­ra. Na­ve­la je da je njen po­sao bio da pri­pre­ma ma­te­ri­jal za sjed­ni­ce kre­dit­nog od­bo­ra i da sa­ra­đu­je sa fi­li­ja­la­ma. Na­kon pri­ku­plje­ne do­ku­men­ta­ci­je oba­vje­šta­va­la je Bo­su Ta­tar, pred­sjed­ni­cu kre­dit­nog od­bo­ra, ko­ja je za­ka­zi­va­la sjed­ni­ce.
– Kre­dit­ni re­fe­ren­ti i fi­li­ja­le CKB-a su do­sta­vlja­li li­ste za­htje­va za kre­di­te. Pri­ku­plje­nu do­ku­men­ta­ci­ju i te za­htje­ve sam do­sta­vlja­la Pe­tru Mar­ti­no­vi­ću, za­po­sle­nom u sek­to­ru kre­dit­nog ri­zi­ka. Ne sje­ćam se po­je­di­nih kre­di­ta, ni­ti ovih iz op­tu­žni­ce, ni po­da­ta­ka o nji­ma. Na sjed­ni­ca­ma kre­dit­nog od­bo­ra kre­dit­ni re­fe­ren­ti su pre­zen­to­va­li za­htje­ve za odo­bre­nje kre­di­ta, go­vo­ri­li o nji­ma, a on­da bi se gla­sa­lo da li se odo­bra­va ili ne, a za­tim se do­no­si od­lu­ka o do­dje­li kre­di­ta. Ni­je bi­lo kla­sič­nog gla­sa­nja, već se jed­no­gla­sno do­no­si­la od­lu­ka. U pe­ri­o­du ka­da sam ja pri­su­stvo­vala sjed­ni­ca­ma kre­dit­nog od­bo­ra čla­no­vi su bi­li Bo­sa Ta­tar, Mi­lo Pe­ro­vić, Ivi­ca Kon­tić, Pe­tar Mar­ti­no­vić, Ve­li­ša Ra­du­no­vić, Mi­loš Vu­ko­vić i Ivan Po­pi­vo­da. Okri­vlje­ne Go­ri­cu Vu­ji­sić i Du­brav­ku Pa­vi­će­vić ni­ka­da ni­je­sam vi­dje­la na tim sjed­ni­ca­ma. Ne mo­gu zna­ti da li je još ne­ko bio član kre­dit­nog od­bo­ra, jer ni­sam či­ta­la od­lu­ku o ime­no­va­nju čla­no­va kre­dit­nog od­bo­ra. Za­pi­sni­ci sa sjed­ni­ca kre­dit­nog od­bo­ra ni­su evi­den­ti­ra­ni u dje­lo­vod­ne knji­ge, dok od­lu­ke je­su. Za­pi­sni­ke sa sjed­ni­ca sam osta­vlja­la u ku­ti­ji na pla­ka­ru u kan­ce­la­ri­ji, i ni­je bi­lo za­klju­ča­no, već svi­ma do­stup­no. Za­što da­nas ne­ma tih za­pi­sni­ka, ne mo­gu su­du ob­ja­sni­ti, ni­ti znam gdje su– iz­ja­vi­la je Ar­men­ko.
Svje­dok Mi­loš Ble­čić na­veo je da je od 16. ok­to­bra 2007. do 1. av­gu­sta 2008. ra­dio kao kre­dit­ni ad­mi­ni­stra­tor, pre­u­zev­ši po­sao od ko­le­gi­ni­ce Ma­je Ar­men­ko.
– Bo­sa Ta­tar, Ve­li­ša Ra­du­no­vić, Ivi­ca Kon­tić, Mi­loš Vu­ko­vić i Pe­tar Mar­ti­no­vić su bi­li čla­no­vi kre­dit­nog od­bo­ra. Ovo su oni ko­jih sam mo­gao da se sje­tim. Ja ni­sam od­lu­či­vao o kre­di­ti­ma, već sam sa­či­nja­vao za­pi­sni­ke sa sjed­ni­ca kre­dit­nog od­bo­ra. Ne mo­gu da se sje­tim ovih kre­di­ta, jer sam ra­dio ma­nje od go­di­nu. Na od­lu­ke za do­dje­lu kre­di­ta za Da­fin i Ka­ta­ro po­sto­je mo­ji pot­pi­si kao kre­dit­nog ad­mi­ni­stra­to­ra. Sa­či­nja­vao sam i za­pi­sni­ke i od­lu­ke sa sjed­ni­ca kre­dit­nog od­bo­ra, a u dje­lo­vod­ne knji­ge za­vo­di­le su se od­lu­ke – iz­ja­vio je Ble­čić.

Ne­sta­li za­pi­sni­ci sa sjed­ni­ca

Su­di­ja Ana Vu­ko­vić upi­ta­la je gdje su ti za­pi­sni­ci sa sjed­ni­ca kre­dit­nog od­bi­ra, jer sud ne­ma ni­je­dan.
– Dok sam ra­dio po­sao kre­dit­nog ad­mi­ni­stra­to­ra ni­ka­kvih pri­mjed­bi ni­je bi­lo da ne­do­sta­je ne­ki za­pi­si­nik – tvr­dio je svje­dok Ble­čić.
(Dan/VJ.D.)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com