“Helenik petroleum” planira da u Crnu Goru uloži 15 miliona eura - Volim Podgoricu

“Helenik petroleum” planira da u Crnu Goru uloži 15 miliona eura

Procijenili smo da će do 2023. godine glavno gorivo za automobile ostati dizel, odnosno benzin i na osnovu te procjene smo uložili 2,5 milijardi eura u naše tri naftne rafinerije u Grčkoj, kako bismo ih prilagodili zahtjevnim evropskim standardima, izjavioje izvršni direktor “Helenik petroleum grupe” Gregoris Stergioulis. On je grupi regionalnih novinara najavio nove investicije u kompanije koje “Helenik petroleum” ima u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj i Kipru.

U EU ima 239 miliona automobila i 35 miliona kamiona i autobusa. U evropskim zemljama koje nijesu članice EU ima 28 miliona malih automobila i šest miliona velikih motornih vozila, od čega 55 odsto koristi dizel, 42 procenta benzin, a svega tri odsto su hibridna vozila koja koriste gas, odnosno električnu energiju objasnio je Stergioulis odluku “Helenik petroleuma“, koja je donijeta na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara, održanoj u rafineriji u Elefsini krajem prošle sedmice, piše Pobjeda.

On je istakao da je za evropske kompanije četiri dolara po barelu skuplja proizvodnja naftnih derivata nego u azijskim i afričkim zemljama, jer toliko koštaju aktuelni standardi zaštite okoline i naglasio da 70 odsto profita grupe dolazi od rafinerija. Na nedavnom samitu u Briselu raspravljalo se i o tome da se rafinerije dislociraju u azijske i afričke zemlje.

Mi to ne možemo sebi da priuštimo, jer “Helenik petroleum” zapošljava 5.200 ljudi rekao je Stergioulis i naglasio da se njihova dugoročna i srednjoročna poslovna politika zasniva na proizvodnji goriva, prije svega dizela i kerozina, električne energije na gas i iz obnovljivih izvora, eksploataciji i uvozu gasa, te na petrohemiji.

Zaključno sa 2015. ostvarili smo dva najvažnija od pet zacrtanih ciljeva, a to je povećanje izvoza za 50 odsto i dostizanje EBITDA između 500 i 700 miliona, jer je naš prilagođeni prihod lani bio 758 miliona eura, 200 miliona veći nego 2014. Sada izvozimo 60 odsto naše ukupne proizvodnje kazao je Stergioulis i dodao da grupa prolazi kroz period stabilizacije.

Dobri pokazatelji nastavljeni su i 2016. godine, jer je u prvom kvartalu ostvaren EBIDTA od 169 miliona eura, odnosno neto prihod od 70 miliona eura. Dioničari, od kojih je država Grčka najveći pojedinačni i ima 36 odsto udjela, saglasili su se da ove godine neće biti podijeljena dividenda, koja je trebalo da iznosi ukupno 22 miliona eura. Kompanija, kako su objasnili iz menadžmenta, od 2012. sprovodi program investiranja, od ukupno 3,3 milijarde eura, što je razlog da se ne isplaćuje dividenda dok taj ciklus ne bude okončan.

Izvršni direktor “Helenik petroleuma” kazao je da se u regionu, gdje kompanija ima pet kćerki firmi, malo zna o poslovanju grupe, što je i bio razlog da ugoste novinare iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bugarske i Kipra.

Iako je “Helenik petroleum” najveća energetska kompanija u jugoistočnoj Evropi, nijesmo zadovoljni sobom. Mislimo da je dobitna kombinacija za uspješan posao prava tehnologija i pravi ljudi. Mi donosimo u region najvišu tehnologiju, jer je naša rafinerija u Elfesini druga u svijetu po ekološkim standardima naglasio je Stergioulis.

Kao jedan od razloga što posluju na Balkanu naveo je i zajednički DNK, koji podrazumijeva vitalnu energiju za poslovanje, jer je najbolji način za zajednički život u regionu ekonomska i finansijska saradnja.

Planiramo da povećamo saradnju sa balkanskim zemljama i ne želimo da propustimo nijednu poslovnu priliku najavio je generalni menadžer za strateško planiranje u “Helenik petroleum grupi” Georgos Aleksopulos, ističući da za naredne dvije godine planiraju ulaganje 50 miliona eura u region. Kompanija ima 60 do 65 odsto učešća na domaćem tržištu. Na tržištu regiona imali su lani profit od 64 miliona eura ostvarenog kroz poslovanje 295 benzinskih stanica.

U Crnoj Gori posjeduju 43 brendirane pumpe, imaju 52 odsto tržišnog udjela i EBIDTA od deset miliona eura. Planiraju ulaganje od 15 miliona eura u naredne dvije godine. U Makedoniji su vlasnici 18 odsto u tamošnjoj rafineriji IKTA, a imaju i maloprodaju, koja se sastoji od 27 pumpi i imaju 63 odsto tržišnog udjela, dok na Kosovu imaju takođe 26 odsto udjela.

U Bugarskoj imaju 85 pumpi i EBIDTA od 20 miliona eura, ali planiraju povećanje prodajne mreže i udjela na tržištu. Na Kipru imaju EBIDTA od 20 miliona eura kroz poslovanje preko 91 pumpe i tržišnog udjela od 33 odsto. U Srbiji imaju 45 pumpi i sedam odsto tržišnog udjela, što im donosi za sada deset miliona eura EBIDTA. Uz prodaju goriva planiraju da rade na ribrendiranju benzinske stanice i da građanima omoguće da se tamo snabdijevaju sa većinom potrebnih proizvoda. Sada se sve brže živi i za očekivati je da benzinske stanice postanu molovi najavio je Aleksopulos.

On je objasnio da je glavno ulaganje kompanije do sada bilo u dizel goriva, za kojima raste potražnja. Trenutno je, kako je istakao, deficit u proizvodnji dizela u svojim zemljama, osim u Grčkoj, Libiji i Izraelu, koje jedine imaju suficit.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com