Kvir Montenegro: CANU nema osnovna znanja kada je u pitanju LGBT populacija - Volim Podgoricu

Kvir Montenegro: CANU nema osnovna znanja kada je u pitanju LGBT populacija

Način na koji Prvi tom Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika I (A – V) koji je objavila Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) u tumačenjima riječi „bisksualac“, „brak“ i „voljeti“ tretira lezbejke, gejeve, biseksualne, interseksualne i queer osobe u Crnoj Gori, oslikao je nedostatak osnovnog znanja, kapaciteta za usvanjem i vladanjem naučno i društveno potvrđenim činjenicama, te svijesti o nama i našim ljudskim pravima, saopšteno je iz Kvir Montenegra.

Za Kvir Montenegro, kako navode, pitanje neprihvatanja tumačenja riječi od značaja za LGBTIQ osobe u CANU rječniku je pitanje dostojanstva i samopoštovanja.

“Vjerujemo da su riječi „biseksualac“, „brak“ i „voljeti“ koje su u direktnoj vezi sa našim ljudskim pravima, ali i ostale riječi koje se odnose na ljudska prava žena, rodne uloge i nacionalne i vjerske manjine u Crnoj Gori, a čija tumačenja ne oslikavaju savremene naučne tokove i društvenu realnost, bile izuzete iz procesa naučno-istraživačkog rada”, navodi se u saopštenju.

Zbog konteksta koji se gradi u rječniku, Kvir Montenegro primjerima koje izdavaja i u slučaju tema i odrednica koje danas pripadaju LGBTIQ osobama, i istoj kulturi, podsjeća CANU kao izdavača Rječnika da:

  • Biseksualne osobe nemaju dva pola, kao ni polne žlijezde suprotnog pola. Interseksualne osobe imaju u određenoj mjeri polne tjelesne karakteristike oba pola.
  • Biseksualne osobe nemaju samo seksualnu „sklonost“ ka osobama svog i suprotnog pola. Imaju emotivnu i seksualnu privlačnost.
  • Ženska osoba biseksualne orijentacije nije biseksualac. Muškarac jeste, a žena je biseksualka.
  • Brak, kao i ostali oblici zajednica dvije osobe (vanbračna zajednica, civilno ili registrovano partnerstvo), u savremenim društvima podrazumijevaju zajednicu dvije osobe različitog ili istog pola. Savremeni svijet i nauka nemaju dileme u vezi sa tim.
  • Ljubav između dvije osobe, u kontekstu emotivnih i seksualnih odnosa, postoji i među osobama istog pola. Nije rezervisana isključivo i samo za osobe različitog pola.

“Adekvatno obrazovanje o ljudskim pravima LGBTIQ osoba ima bitnu ulogu i veliki značaj u odnosu na prihvatanje i postizanje društvene jednakosti lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba.  S tim uvezi napominjemo da bilo koje knjige koje se štampaju u savremenom dobu ne bi smjele imati primjere koje ih smještaju u neka prošla vremena. U pronalaženju naučno potvrđenih informacija autorki/ke rječnika nijesu morali poći dalje od Crne Gore.  Osnovni pojmovnik LGBTIQ termina objavljen je u našoj zemlji tokom prethodnih šest godina više puta u više različitih publikacija dostupnih svima putem osnovne Google pretrage internet sadržaja”, navode iz Kvira.

Kvir Montenegro će, kako je saopšteno, Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti poslati ove publikacije u nadi da će CANU taj materijal shvatiti i prihvatiti kao koristan izvor za kvalitetetan nastavak rada na Rječniku.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com