Prvi slučaj zaraze Zikom u regionu - Volim Podgoricu

Prvi slučaj zaraze Zikom u regionu

U Sloveniji je zabilježen prvi slučaj zaraze virusom zika, riječ je o sportisti koji se vratio iz Brazila sa područja na kojem se virus trenutno širi, objavio je list Slovenske novice, a potvrdio Nacionalni institut za javno zdravlje.

Prema podacima Evropskog centra za nadzor bolesti u zemljama članicama EU, odnosno EFTA ima više od 700 slučajeva zaraze virusom zika.

Slovenački nacionalni institut za javno zdravlje naveo je da je domaći tigrasti komarac “aedes albopictus” slabiji prenosilac zike od komarca “aedes aegypti”, koji je prenosi virus u Srednjoj i Južnoj Americi i da zabilježeni slučaj ne predstavlja opsanost za javno zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija u najnovijem izvještaju preporučuje svima koji putuju na područja zahvaćena zarazom da sačekaju najmanje osam nedjelja prije nego što se odluče za začeće, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da virus nije prisutan u njihovom tijelu.

Istraživanja su pokazala da virus zika kod fetusa izaziva mikrocefaliju, urođenu anomaliju lobanje i mozga, i rijedak imunološki poremećaj, poznat kao Gijen-Bareov sindrom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com