Počelo Državno takmičenje u pružanju prve pomoći u Sutomoru - Volim Podgoricu

Počelo Državno takmičenje u pružanju prve pomoći u Sutomoru

U Domu solidarnosti u Sutomoru danas je počelo 44. Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Crne Gore u pružanju prve pomoći, koje će trajati do sjutra.

Na takmičenju učestvuju ekipe podmlatka i omladine iz 16 opština, i to: Bara, Bijelog Polja, Budve, Berana, Danilovgrada, Herceg Novog, Kolašina, Kotora, Mojkovca, Nikšića, Plava, Plužina, Pljevalja, Podgorice, Rožaja i Tivta, tako da ova smotra znanja i osposobljenosti okuplja oko 320 mladih.

U kategoriji omladine će se takmičiti 13 ekipa, a u revijalnom dijelu će svoje umijeće prikazati ekipa Srednje medicinske škole iz Podgorice, koja je prošle godine pobijedila na Državnom takmičenju i ove godine predstavlja Crveni krst na Evropskom takmičenju u pružanju prve pomoći, koje se održava 1. jula u Sloveniji.

Takmičari će svoja znanja i vještine pokazati na radnim i zabavnim poligonima, koji prikazuju realne životne situacije u kojima je poznavanje prve pomoći dragocjeno kao što su saobraćajne nesreće, nesreće na plaži i sportske povrede.

Za najbolje tri ekipe u obje kategorije su obezbijeđene nagrade pehari, medalje i priznanja, dok će sve ekipe dobiti zahvalnice i simbolične poklone. Biće proglašene i najbolje ekipe u spremnosti i snalažljivosti iskazanim na zabavnim poligonima, a nagradu će dobiti i dva markiranta koja najuvjerljivije prikažu povredu ili stanje.

Takmičenje je otvorila predsjednica Crvenog krsta Gordana Mijović, koja je naglasila važnost poznavanja osnova prve pomoći.

“Svojim posvećenošću volonterskom radu i obučavanju u prvoj pomoći članovi ekipa su usvojili i prave životne vrijednosti. Svima želim sreću, a svi ste već pobjednici”, poručila je ona.

Otvaranju takmičenja su prisustvovali i predstavnici institucija sa kojima Crveni krst sarađuje u okviru programa Prva pomoć, ali i u drugim relevantnim oblastima, i to Ministarstva zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Direktorata za vanredne situacije i IPA (Međunarodna policijska asocijacija) Sekcije Crne Gore.

Takođe, generalna sekretarka Crvenog krsta Jelena Dubak i predsjednik IPA Sekcije Vojislav Dragović su potpisali memorandum o saradnji kojim su definisane glavne oblasti rada, u okviru kojih će potpisnici unaprjeđivati svoje djelovanje i saradnju, a neki od njih su prva pomoć, zdravi stilovi života, bezbjednost na i u vodenim resursima, promocija humanih vrijednosti i drugi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com