Bake i đedovi u Kolašinu i Mojkovcu poručuju: Svi u vrtić! - Volim Podgoricu

Bake i đedovi u Kolašinu i Mojkovcu poručuju: Svi u vrtić!

Bake i đedovi iz Kolašina i Mojkovca pridružiće se sjutra kampanji “Svi u vrtić“ i posjetiti lokalne vrtiće da bi se bolje upoznali sa predškolskim obrazovanjem.

U Mojkovcu će događaj biti organizovan u 12.30 sati, a u Kolašinu u 10 sati. Oba događaja dešavaju se u lokalnim vrtićima koji ih organizuju u saradnji sa NVO Pedagoški centar.

“U Crnoj Gori je najniža stopa upisa u predškolsko obrazovanje na sjeveru, gdje značajan procenat roditelja smatra da nema potrebe da dijete ide u vrtić ako ima ko da ga čuva kod kuće. Iz tog razloga, organizujemo događaje i posjete vrtićima ne samo za roditelje, već i za bake i đedove, jer je i njihova podrška predškolskom obrazovanju značajna“, ističe koordinatorka Pedagoškog centra, Marijana Blečić.

Prošle nedjelje je slična akcija organizovana u Pljevljima, Žabljaku i Šavnku, gdje se preko stotinu baka i đedova družilo sa najmlađim građanima u lokalnim vrtićima i poručilo svoj djeci da, i pored druženja sa bakom i đedom i roditeljima kod kuće, obavezno pohađaju predškolsko obrazovanje.

“Baba i đed ih vole, ali to nije vrtić. Ovdje oni uče i druže se, svake sedmice nauče nešto novo, a posebno je važno što uče da dijele sa ostalom djecom,“ istakla je tada Bosa Lazarević iz Šavnika, čija oba unuka idu u vrtić.

Sa njom je bila saglasna Rada Vemić sa Žabljaka: „Iako djecu mogu da čuvaju đed i baba, važno je da idu u vrtić, da se druže,  da budu sa drugovima. Moja unuka od jeseni ide u vrtić. Voli da ide u vrtić i da se druži.“

Njihovo mišljenje dijeli Momir Janjušević koji je, prošle nedjelje, u okviru kampanje „Svi u vrtić“, dan proveo sa svojom unukom Brankom u vrtiću “Eko bajka” u Pljevljima.

“Djed može da bude djed, a baba baba, ali ne mogu ja da budem dječak sa kim Branka voli da se igra i da se posvađa. Sa mnom se ne može posvađati, ali među dječacima i djevojčicama ima rivaliteta, ima takmičenja u igri i trčanju. Zato je neophodno da svako dijete prođe kroz vrtić”, istakao je Janjušević tom prilikom.

Pored Plužina, Šavnika, Žabljaka, Pljevalja, Kolašina i Mojkovca, gdje se kampanja “Svi u vrtić” sprovodi ove godine, ona je, prošle godine, realizovana i u Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici. U tim opštinama povećan je upis u vrtiće do 25 odsto, a 43 odsto roditelja kazalo je da je kampanja njih lično motivisala da djecu upišu u vrtić.

Kampanja je dio nastojanja Crne Gore da do 2020. godine svu djecu uzrasta od treće do šeste godina upiše u vrtiće.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com