VAŽNO ZA KORISNIKE 1000+ KREDITA: Razmatrani prigovori građana, ovo su PRAVE INFORMACIJE - Volim Podgoricu

VAŽNO ZA KORISNIKE 1000+ KREDITA: Razmatrani prigovori građana, ovo su PRAVE INFORMACIJE

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma održali su sastanak sa predstavnicima građevinskih kompanija i komercijalnih banaka koje učestvuju u Projektu 1000+. Sastanku su prisustvovali i članovi Projektnog odbora i implementacione jedinice PROCON. Saopštenje prenosimo u cjelosti: 

“Tema je bila analiza prigovora dobitnika vaučera, uspostavljanje ujednačene prakse, predlaganje rješenja i donošenje zajedničkih zaključaka po kojima će se dalje postupati, sa ciljem sto brže i efikasnije realizacije Projekta

Projekat je od samog početka bio apsolutno transparentan, te i ovo saopštenje ima za cilj detaljno informisanje građana o zaključcima Sastanka, posebno imajući u vidu individualne upite dobitnika vaučera.

Zaključeno je da rok otplate kredita može biti kraći od 20 godina, ali samo ukoliko mjesečni anuitet ne prelazi iznos od 40% ukupnih neto mjesečnih prihoda korisnika, odnosno porodičnog domaćinstva u slučaju udruživanja sredstava.

Takođe, korisnici nijesu dužni da plaćaju obavezno učešće od 5% iznosa kredita u trenutku sklapanja predugovora. Plaćanje se može izvršiti nakon odobravanja kredita od strane banke, jer može da se pojavi razlika između preliminarne i stvarne kreditne sposobnosti korisnika.

Investitori koji su tokom procedure ugovaranja i sklapanja predugovora zadržali original vaučera korisnika, iste su obavezni dostaviti banci kod koje klijent podnosi zahtjev za kredit sa pratećom dokumentacijom.

Investitori su dužni da u predugovorima precizno naznače stambenu jedinicu koja je predmet kupoprodaje (površinu, poziciju, spratnost, ulaz/lamelu, i dr) u svemu kako je definisano ponudom. Ukoliko je u međuvremenu objekat završen, te izvršen geodetski premjer stambenih jedinica i utvrđena realna površina stambenih jedinica na osnovu koje će biti izvršen upis iste u katastar nepokretnosti, posebnim članom je potrebno precizirati navedeno, kao i razlog promjena u površini predmetne stambene jedinice. Takođe, u predugovorima je neophodno definisati da će se, kada se objekat izgradi, utvrditi konačan iznos cijene stana na osnovu stvarno utvrđene površine upisane u katastar nepokretnosti i cijene kvadratnog metra utvrđenog ponudom i predugovorom, te definisati da kupac doplati cijenu, odnosno prodavac da vrati kupcu više plaćeni iznos u zavisnosti od toga da li je površina stana veća ili manja od ugovorene.

Investitori su dužni da u predugovorima naznače rok izgradnje objekta koji je definisan ponudom.

Ne postoji smetnja za odloženo plaćanje, ukoliko se saglase banka, investitor i klijent. Pitanje upisa hipoteke za objekte u izgradnji će se rješavati unutar odnosa Investitor-Banka-Klijent. Banka i klijent sklapaju Ugovor o kreditu, kreditna sredstva se povlače, a hipoteka se upisuje i sredstva se isplaćuju investitoru (realizacija kredita) nakon sticanja uslova za upis hipoteke. U drugim slučajevima zaključenja Ugovora o kreditu, kada investitor zahtijeva isplatu sredstava prije završetka objekta, investitor može obezbijediti mjenicu ili drugo obezbjeđenje do završetka objekta, odnosno do upisa hipoteke u dogovoru sa bankom.

Finansijska konstrukcija Projekta čija je ukupna vrijednost 20 miliona eura je sljedeća: 50% ukupnih sredstava se finansira sredstvima kredita CEB-a (10 miliona eura), sredstvima komercijalnih banaka koje učestvuju u Projektu se finansira – 45% ukupne vrijednosti Projekta i ulogom korisnika – domaćinstava u visini od 5% ukupnog iznosa. Predstavljena finansijska konstrukcija se reflektuje i na svaki pojedinačan iznos izdatog vaučera, npr. ukoliko je vaučer izdat na iznos od 40.000 eura, 50%, odnosno 20.000 se finansira iz kredita CEB-a, 45% iz sredstava komercijalne banke, odnosno 18.000 eura, dok je 5% iznos učešća građanina, odnosno 2.000 eura. Znači obavezno učešće kupca stambene jedinice – dobitnika vaučera je najmanje 5% od iznosa kredita.

Podsjećamo javnost da su cijene stanova ponuđene od strane investitora, posredstvom javnog poziva nešto na šta, nažalost, Ministarstvo nije moglo da utiče iako smo insistirali u više navrata i u pregovaračkom procesu i posredstvom medija, pogotovo kada je u pitanju niža cijena kvadrata stana u Podgorici.

Zahvaljujemo svim dobitnicima vaučera koji su odustali od Projekta i o tome nas blagovremeno informisali kako bi građani sa liste čekanja zauzeli njihovo mjesto.

Očekujemo da ćemo javnost do kraja juna obavijestiti o broju građana sa liste čekanja koji su dobili vaučere”.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com