PODGORICA: Stižu vrućine, najviše UGROŽENI hronični BOLESNICI - Volim Podgoricu

PODGORICA: Stižu vrućine, najviše UGROŽENI hronični BOLESNICI

Temperatura u Podgorici će do kraja sedmice prelaziti i 35 stepeni Celzijusa, kazao je meteorolog Dušan Pavićević, dodajući da će vrijeme biti stabilno, suvo i sunčano.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda juče je u 15 časova izmjeren 31. Celzijus, ali je zbog velike vlažnosti  meteoropatama i hroničnim bolesnicima takvo vrijeme smetalo. Za vikend, meteorolozi najavljuju da će temperatura stizati do 36 podioka Celzijusa.

„Osim što se radi o nagloj promjeni, ovakve temperature nisu ništa neuobičajeno za jun. Temperature u ovom periodu u Podgorici su dostizale i 40 stepeni Celzijusa“, kazao je Pavićević.

U preporukama za hronične bolesnike koje su objavljene na zvaničnom sajtu Instituta za javno zdravlje savjetuje se da se posebna pažnja posveti izbjegavanju visokih temperatura, jer posljedice mogu biti mnogo ozbiljnije nego kod zdravih osoba.

„Poštovati opšte preporuke, boravak u rashlađenom prostoru, izbjegavanje fizičkog napora, unos dovoljne količine tečnosti, unos lako svarljivih namirnica…“, istaknuto je u preporukama Instituta.

Svoje zdravstveno stanje, hronični bolesnici treba da prate sa povećanim oprezom, a u slučaju pogoršanja savjetuje se što hitnije obraćanje ljekaru.

„Oboljeli od šećerne bolesti treba da kontrolišu i regulišu nivo šećera u krvi, a osobe sa problemima u vezi sa srcem i krvnim sudovima treba da redovno kontrolišu i regulišu krvni pritisak“, stoji u preporukama.

Takođe, redovno uzimanje propisanih ljekova je neophodno.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com