Danilović smijenio komandanta SAJ-a zbog PREBIJANJA GRAĐANA na protestima - Volim Podgoricu

Danilović smijenio komandanta SAJ-a zbog PREBIJANJA GRAĐANA na protestima

Mi­ni­star unu­tra­šnjih po­slo­va Go­ran Da­ni­lo­vić od­lu­čio je da smi­je­ni ko­man­dan­ta Spe­ci­jal­ne an­ti­te­ro­ri­stič­ke je­di­ni­ce Ra­do­sa­va Lje­ško­vi­ća, ko­ji je op­tu­žen da je ne­po­stu­pa­njem po za­ko­nu sa­krio ba­ti­na­še ko­ji su neo­sno­va­no i ne­za­ko­ni­to pre­bi­ja­li gra­đa­ne na pro­te­sti­ma DF-a.

Iz MUP-a je ju­če sa­op­šte­no da će Da­ni­lo­vić do­ni­je­ti rje­še­nje ko­jim će Lje­ško­vić bi­ti pri­vre­me­no uda­ljen sa funk­ci­je ko­man­dan­ta SAJ-a.
Iz mi­ni­star­stva je po­ja­šnje­no da je nad­le­žni sud in­for­mi­sao MUP da su Upra­vi po­li­ci­je do­sta­vlje­ni od­go­va­ra­ju­ći ak­ti ko­jim je po­li­ci­ja oba­vi­je­šte­na o okol­no­sti­ma po­kre­ta­nja kri­vič­nog po­stup­ka pro­tiv ko­man­dan­ta Lje­ško­vi­ća. Mi­ni­star unu­tra­šnjih po­slo­va je od­mah po sa­zna­nju, ka­ko se is­ti­če, 15. ju­na, od­go­va­ra­ju­ćim do­pi­som, uka­zao di­rek­to­ru Upra­ve po­li­ci­je Slav­ku Sto­ja­no­vi­ću na oba­ve­zu po­stu­pa­nja u skla­du sa za­ko­nom u od­no­su na pri­vre­me­no uda­lje­nje sa ra­da ko­man­dan­ta Spe­ci­jal­ne an­ti­te­ro­ri­stič­ke je­di­ni­ce.
– U skla­du sa na­ve­de­nim, di­rek­tor Upra­ve po­li­ci­je upu­tio je mi­ni­stru unu­tra­šnjih po­slo­va Go­ra­nu Da­ni­lo­vi­ću pred­log za pri­vre­me­no uda­lje­nje sa ra­da ko­man­dan­ta Spe­ci­jal­ne an­ti­te­ro­ri­stič­ke je­di­ni­ce. Na osno­vu po­me­nu­tog pred­lo­ga, mi­ni­star unu­tra­šnjih po­slo­va će do­ni­je­ti rje­še­nje o pri­vre­me­nom uda­lje­nju sa ra­da ko­man­dan­ta Spe­ci­jal­ne an­ti­te­ro­ri­stič­ke je­di­ni­ce čim se stek­nu osta­li za­kon­ski pred­u­slo­vi, od­no­sno na­kon spro­vo­đe­nja po­stup­ka pred­vi­đe­nog Za­ko­nom o op­štem uprav­nom po­stup­ku, to je­ste na­kon po­zi­va­nja i sa­slu­ša­nja u svoj­stvu stran­ke u po­stup­ku u pred­me­tu pri­vre­me­nog uda­lje­nja sa ra­da – sa­op­šte­no je iz MUP-a.
Smje­na Lje­ško­vi­ća usli­je­di­la je na­kon što je Osnov­no dr­žav­no tu­ži­la­štvo u Pod­go­ri­ci po­di­glo op­tu­žni pred­log pro­tiv ko­man­dan­ta Spe­ci­jal­ne an­ti­te­ro­ri­stič­ke je­di­ni­ce zbog kri­vič­nog dje­la po­moć uči­ni­o­cu po­sli­je iz­vr­še­nog kri­vič­nog dje­la. Isto­vre­me­no, Da­ni­lo­vić je za­tra­žio od di­rek­to­ra Upra­ve po­li­ci­je Slav­ka Sto­ja­no­vi­ća da hit­no i u skla­du sa za­ko­nom i po­li­cij­skim ovla­šće­nji­ma re­a­gu­je ve­za­no za od­go­vor­nost pri­pad­ni­ka SAJ-a, nji­ho­ve pro­pu­ste i ne­a­de­kvat­no po­stu­pa­nje to­kom pro­te­sta. On je ka­zao da na osno­vu in­fo­r­ma­ci­ja do ko­jih je do­šao kao i iz­ja­ve ko­man­dan­ta SAJ-a, MUP i Upra­va po­li­ci­je mo­gu utvr­di­ti ko­mand­nu od­go­vor­nost. Tu­ži­la­štvo je pret­hod­no for­mi­ra­lo vi­še pred­me­ta po­vo­dom pro­te­sta odr­ža­nih u ok­to­bru 2015. go­di­ne. U iz­vi­đa­ji­ma se po­ka­za­lo da su 24. ok­to­bra po­li­cij­ski slu­žbe­ni­ci, pri­pad­ni­ci SAJ-a, pri­mi­je­ni­li ne­po­treb­nu ili ne­za­ko­ni­tu si­lu pre­ma od­re­đe­nim gra­đa­ni­ma ko­ji su tom pri­li­kom za­do­bi­li tje­le­sne po­vre­de.
– Kao star­je­ši­na or­ga­na ko­man­dant je po­mo­gao tim pri­pad­ni­ci­ma da do da­nas osta­nu neo­t­kri­ve­ni, iako je shod­no za­kon­skim od­red­ba­ma bio du­žan da spro­vo­di od­re­đe­ne pro­ce­du­re. Ne sa­mo što ih ni­je spro­veo, on se sa­gla­sio sa pri­pad­ni­ci­ma da se pri­kri­ju sve či­nje­ni­ce u ve­zi nji­ho­vog dje­lo­va­nja u ovim do­ga­đa­ji­ma – sa­op­šte­no je ta­da iz tu­ži­la­štva.
Me­đu pred­me­ti­ma ko­je je tu­ži­la­štvo sa­mo­i­ni­ci­ja­tiv­no for­mi­ra­lo na­šao se i slu­čaj bru­tal­nog pre­bi­ja­nja pred­sjed­ni­ka pro­fe­si­o­nal­ne cr­no­gor­ske bok­ser­ske or­ga­ni­za­ci­je Mi­lo­ra­da Mi­ja Mar­ti­no­vi­ća, ko­je se, ta­ko­đe, do­go­di­lo u no­ći pro­te­sta u Uli­ci Jo­va­na To­ma­še­vi­ća.
Za taj slu­čaj op­tu­že­ni su slu­žbe­ni­ci SAJ-a Bo­ro Gr­gu­ro­vić i Go­ran Ze­jak, ko­ji­ma se su­di u Osnov­nom su­du u Pod­go­ri­ci. Ipak, iako su ka­me­re za­bi­lje­ži­le da je Mar­ti­no­vi­ća tu­klo oko 30 sa­jo­va­ca ko­ji su de­mo­li­ra­li i nje­go­vo vo­zi­lo, osta­li po­či­ni­o­ci ni­je­su pro­ce­su­i­ra­ni. I ovaj slu­čaj i za­ta­ška­va­nje is­tra­ge je­dan je od osno­va za po­di­za­nje op­tu­žnog pred­lo­ga pro­tiv Lje­ško­vi­ća.
To­kom is­tra­ge Lje­ško­vić se oglu­šio o za­htjev tu­ži­la­štva da do­sta­vi pi­sa­ni iz­vje­štaj o pri­mje­ni sred­sta­va pri­nu­de na­kon pro­te­sta. Na­kon to­ga MANS pod­ni­o je kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv Lje­ško­vi­ća, op­tu­žu­ju­ći ga da je iz­vr­šio vi­še kri­vič­nih dje­la.
Pri­ja­vu pro­tiv Lje­ško­vi­ća pod­nio je i za­štit­nik ljud­skih pra­va i slo­bo­da Cr­ne Go­re Šuć­ko Ba­ko­vić. On je Lje­ško­vića op­tu­žio za zlo­u­po­tre­bu slu­žbe­nog po­lo­ža­ja i da je ne­vr­še­njem svo­je slu­žbe­ne du­žno­sti i ome­ta­njem spro­vo­đe­nja prav­de uči­nio kri­vič­no dje­lo zlo­u­po­tre­ba slu­žbe­nog po­lo­ža­ja. Stojanović je nakon saopštenja MUP- a pokušao da se opravda zašto do Danilovićevog upozorenja nije preduzeo ništa protiv Lješkovića. Naime, kazao je da on zna zakonske obaveze i da je čekao da se steknu uslovi da bi preduzeo odgovarajuće mjere.
– Nema što da mi Danilović ukazuje na zakon, znam svoje zakonske obaveze, one su jasno definisane i postupio sam u skladu sa zakonom – kazao je Stojanović, a prenosi portal CDM. Direktor policije je objasnio da je Danilović od njega još prije tri sedmice tražio da preduzme mjere prema Lješkoviću, ali da mu je tada odgovorio da to „neće činiti u skladu sa nečijim željama, već kada se za to steknu zakonski uslovi“.

Pre­ću­tao ime­na ba­ti­na­ša

Lje­ško­vić je to­kom sa­slu­ša­nja u Osnov­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu u Pod­go­ri­ci ka­zao da ne zna ko­ji su pri­pad­ni­ci te je­di­ni­ce pre­tu­kli Mi­lo­ra­da Mi­ja Mar­ti­no­vi­ća, ali da je si­gu­ran da su to ura­di­li pri­pad­ni­ci SAJ-a. To­kom sa­slu­ša­nja šef SAJ-a je tvr­dio da ne zna ni ko­ja dva spe­ci­jal­ca su bi­la sa njim u „ha­me­ru” u no­ći ka­da je pre­tu­čen Mar­ti­no­vić, jer su, ka­ko je obra­zlo­žio, svi ima­li ne­ke ma­ske. Ka­zao je i da ni­je bio na mje­stu de­ša­va­nja za vri­je­me ba­ti­na­nja jer je bio u ak­ci­ji na dru­goj lo­ka­ci­ji. To­kom is­tra­ge o pre­bi­ja­nju Mar­ti­no­vi­ća nje­go­vu iz­ja­vu de­man­to­va­lo je ne­ko­li­ko slu­žbe­ni­ka SAJ-a, tvr­de­ći da je kri­tič­ne no­ći Lje­ško­vić bio na če­lu ko­lo­ne SAJ-a i da ni­je bi­lo dru­ge ak­ci­je.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com