Oproštaj od legende: Manda sahranjen uz omiljenu pjesmu “Nesanica” - Volim Podgoricu

Oproštaj od legende: Manda sahranjen uz omiljenu pjesmu “Nesanica”

Glumac Milorad Mandić Manda sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu uz zvuke njegove omiljene pjesme “Nesanica”.

Na groblju su bili članovi Mandine porodice, prijatelji, kolege, ali i brojni građani.

Sahrani su prisustvovale Mandine kolege Nikola Kojo, Dragan Bjelogrlić, Dejan Lutkić, Goran Šušljik, Vesna Trivalić…

Tu su bili i reditelj Radoš Bajić, Tihomir Stanić, kao i otac Novaka Đokovića, Srđan Đoković.

Putuj kapetane, nećemo te iznevjeriti!

Prije sahrane na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu održana je komemoracija posvećena Mandi. Komemoracija je počela izvođenjem pjesme “S one stane duge”.

“Kada je igrao svoju prvu ulogu nisam mogao ni da sanjam da će biti ovakav glumac. Manda će trajati među nama zauvijek. Sve uloge igrao je za ljude, djecu i sve one koji su znali kakav je glumac. Mi znamo sve cijene koje je morao da plaća u Buhi i oko Buhe, živio je živote svih nas, zapostavljajući svoj. Svaku ulogu koja mu je povjerena odigrao je briljantno. Sve može i umije Manda. U sve što radi vjerujemo, sem u njegovu smrt. Tvoj ostanak s nama je poetska istina”, rekao je Milan Karadžić na početku komemoracije, prenosi Blic.

“Stalno je bio nasmijan i stalno mu je bilo važno da smo mi dobro. Ta briga za nas napravila je čvrstu porodicu. Mi smo radili sve kako bi ti rekao, nadam se da nećeš biti ljut. I kada završimo pozorište, ostaće nam da se sjećamo tebe. Hvala za sve što si učinio za nas, ti si naš kapetan i bez obzira što si posljednjeg odigrao kapetana Kuku nema veze, jer ti si najveći Petar Pan od svih nas. Putuj kapetane, nećemo te iznevjeriti, vječno ti hvala i volimo te”, rekao je glumac Goran Jevtić.

Glumica Anica Dobra kazala je da je Manda njen drug još od školskih dana.

“Započeli smo karijere zajedno u filmu “Već viđeno”. Dogovorili smo se da se ljubimo u filmu takozvanom “Mandinom tehnikom”, muljanje na prazno,a nakon toga mi je šapnuo: “Nemoj sad da pričaš da se nismo ljubili”, rekla je glumica Anica Dobra.

Ona je rekla da “čak i ova banalna crtica iz života govori o tome koliko je Manda brinuo više o drugima nego o sebi”.

“Potom nam je film “Ivkova slava” dao njegovu omiljenu pjesmu “Nesanica”. Hajde, prijatelji, da ga se sjetimo kad god je čujemo i da se sjetimo da se sada odmara. Posljednji put smo se sreli ispred pozorišta. Tako mi je srčano pričao o jednom stepeniku u Buhi, kako je želio da ga postavi da bi scenografija mogla lakše da se unosi, a nisu mu ga dali. Život nije lak za one koji sanjaju, a to je naš Manda. Imati meko srce u današnjem svijetu je hrabrost. Nosio je istinu u svojim plavim očima. Mando, hvala ti što si čuvao nas i izvini što nismo čuvali tebe”, rekla je Anica Dobra.

Milorad Mandić Manda (1961-2016) preminuo je u srijedu, nakon što mu je pozlilo tokom izvođenja predstave “Petar Pan” u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić”.

“Manda je zaspao u kostimu Kapetana Kuke, ali mi znamo da je on bio Petar Pan, vječiti dječak koji je mnogo želio, mnogo sanjao i koji je neprestano letio. Zato ipak i dalje ne vjerujemo da nije više sa nama, i obraćamo mu se direktno, jer znamo da može da nas čuje: Mando, hvala ti, volimo te i čuvaćemo te! I čuvaćemo naše pozorište”, napisao je povodom iznenadne smrti svog upravnika ansambl pozorišta “Boško Buha”.

Od Mandića su se prethodnih dana oprštale kolege i prijatelji sa nevjericom primajući vijest o njegovoj preranoj smrti.

“Milorad Mandić – Manda bio je izuzetan, neponovljiv i veliki majstor glumačke umjetnosti”, istkla je ekipa serije “Selo gori, a baba se češlja” na čelu sa rediteljem i glumcem Radošom Bajićem.

Dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović će pamtiti Mandića po optimizmu i vedrini koje je iskazivao pri svakom susretu.

Voljeni Manda bio je heroj djetinstva glumca Bojana Perića, ali i generacija djece koja su odrastala uz njegovu emisiju “S one strane duge” i pozorišne predstave. Riječima “s one strane tuge” Branislav Trifunović izrazio je svoje žaljenje za kolegom, a glumica Marijana Mićić napisala je na svom Twitter profilu: “Bože, ima li kraja?!”, aludirajući na činjenicu da su nas u kratkom vremenskom periodu napustili i Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović i Marinko Madžgalj.

Mandić je rođen 3. maja 1961. na Dušanovcu, a odrastao je na Novom Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultteu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Kao mlad glumac igrao je u seriji “Vuk Karadžić” pored Mikija Manojlovića i Aleksandra Berčeka, a tada ga je, kako je jednom prilikom rekao, reditelj te monumentalne serije Đorđe Kadijević, naučio da samo onaj ko čeka može da se bavi glumom.

On je dočekao brojne uloge u filmu, seriji i pozorištu, među kojima će se pamtiti njegovi likovi i replike u filmovima “Lepa sela, lepo gore”, “Ivkova slava”, “Mrtav ladan”, “Pljačka Trećeg rajha”, “Točkovi”, “Tri palme za dve bitange i ribicu”, “Braća po materi”, te u serijama “Selo gori, a baba se češlja”, “Ravna gora”, “Jagodići”, “Bolji život”.

Vodeći popularni šou “S one strane duge”, tokom devedesetih godina, postao je televizijska ikona za djecu, koju je opčinio pitanjem “Da li si se zaljubiška?”, a na koju je trebalo odgovoriti sa “tamba” ili “lamba”, odnosno da ili ne.

Na svojoj matičnoj i na mnogim drugim scenama odigrao je više od 30 pozorišnih komada, snimio preko 20 igranih filmova i više od 15 TV serijala.

Pored godišnjih nagrada svoje kuće, dobitnik je i Zlatnog ćurana na festivalu “Dani komedije” u Jagodini, dvije nagrade “Joakim Vujuć”, Zlatne značke Kulturno prosvjetne zajednice Beograda, a 6. juna ove godine mu je dodijeljena Plaketa Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

(FOTO: V. Živojinović i I. Tubin / RAS Srbija)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com