PODGORICA: Djeca kamenovala LGBTIQ socijalni centar - Volim Podgoricu

PODGORICA: Djeca kamenovala LGBTIQ socijalni centar

U toku vikenda nekoliko djece je kamenovalo prostorije nevladine organizacije “LGBTIQ Socijalnog Centra” i tom prilikom je slomljen jedan od izloga socijalnog okupljališta LGBT zajednice, saopšteno je iz te NVO,

“O incidentu je informisana policija, ali nije podnijeta prijava iz razloga što su poznati izvršioci  i to su maloljetna lica – djeca. Predstavnici LGBT zajednice informisali su policiju da žele da se obavi korektan preventivni i edukativni razgovor s njihovim roditeljima kako bi se istima pomoglo da prevazidju nasilje i mržnju koju imaju i manifestuju, isključivo zbog neznanja, prema različitosti”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da u obrazovnom sistemu Crne Gore, i nastavnim planovima i programima, još uvjek nisu integrisana ljudska prava i društveno prihvatanje LGBT osoba.

“Već godinama se ništa ne preduzima na tom planu a vladina LGBT politika u domenu obrazovanja je još uvjek mrtvo slovo na papiru. Ukoliko se incidenti ove vrste i s ovom populacijom nastave, LGBT organizacije tužiće ne neposredne izvršioce već državu Crnu Goru kao odgovornu što decenijama i godinama toleriše ambijent nasilja i netolerancije i odbija da pristupi ozbiljnim i suštinskim obrazovnim reformama. Djeca i roditelji nisu odgovorni zato što država sa njima nedovoljno kvalitetno komunicira po pitanju društvenog prihvatanja LGBT osoba i suzbijanja nasilja i mržnje prema njima”, navode iz  “LGBTIQ Socijalnog Centra”.

Dodaju da je pozitivna činjenica u vezi ovog incidenta ta što su komšije koje žive u blizini LGBT caffea fotografijama dokumentovali prestup djece.

“Cijenimo da je to ozbiljna pozitivna promjena u pristupu stanovništva koji pokazuje odgovoran građanski odnos i društvenu odgovornost”, zaključuje se.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com