Poljska otvara grobove da dokaže – Rusi ubili Kačinjskog - Volim Podgoricu

Poljska otvara grobove da dokaže – Rusi ubili Kačinjskog

Poljska će ekshumirati i ponovo izvršiti obdukciju ostataka tijela predsjednika Poljske Kačinjskog i svih 96 žrtava avionske nesreće u Smolensku na zapadu Rusije.

Nove poljske konzervativne vlasti vjeruju u teoriju da je Rusija izvršila atentat na predsjednika i visoku državnu delegaciju i oborila avion u kojem su bili.

Sa dolaskom na vlast konzervativne stranke “Pravo i Pravda” brata blizanca pokojnog predsjednika, Jaroslava Kačinjskog, u novembru prošle godine ponovo je počela istraga verzije da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se obori avion Kačinjskog.

Tu teoriju je, kao apsolutno neosnovanu, isključila i ruska i poljska zvanična istraga te avionske nesreće iz aprila 2010. godine.

“Istraga je bila vođena aljkavo, a sada će biti ubrzana”, naveo je juče na sastanku s porodicama žrtava tužilac Marek Pašonek, šef novog tima koji je istragu nesreće preuzeo od poljskog vojnog tužilaštva.

Pašonek je objasnio da je neophodno da se ekshumiraju tijela svih žrtava, kao prvo da se isključe pogrešne identifikacije tijela što je već ustanovljeno u šest slučajeva, a, kao drugo, zato što prije sahrane nije izvršena obdukcija svih tijela.

Ostaci tijela postaju i glavni dokaz za razne verzije uzroka nesreće, budući da Rusija odbija da vrati Poljskoj olupinu aviona sve dok se potpuno ne okonča istraga ruskog tužilaštva, piše danas “Gazeta viborča”.

“Provjerićemo teoriju o atentatu zato što su vojni tužioci prerano odustali od nje”, objasnio je Pašonek porodicama koje su duboko podijeljene, pošto dio vjeruje u atentat i da Kremlj i bivša poljska liberalna vlada na čelu sa sadašnjim predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom kriju istinu, dok druge porodice odbijaju teorija zavjere, pravljenje novog kulta od tragedije u Smolensku u političke svrhe i traže da se poginuli konačno ostave na miru.

Poljsko tužilaštvo vjeruje da bi na posmrtnim ostacima 96 putnika i članova posade predsjedničkog “tupoljeva” i sada, poslije šest godina, moglo da nađe dokaze da se avion nije srušio zato što su piloti pokušali po gustoj magli i nemogućim vremenskim uslovima da slete na slabo opremljen vojni aerodrom u Smolensku na koji već godinu dana tada nisu slijetali civilni avioni.

Piloti su bili pod pritiskom da predsjednik Kačinjski i visoka državna i vojna delegacije ne zakasne na važnu komemoraciju poljskim oficirima, žrtvama masakra u Katinskoj šumi.

Ekshumacije će početi u jesen, a mogu biti čak i prinudne, ako porodice ne daju dozvolu za to.

Igrom slučaja, upravo juče je verziju atentata isključio sud u Varšavi, u presudi zamjeniku šefa obezbjeđenja pokojnog predsjednika Kačinjskog, generalu Pavelu Bjelavnom.

General Bjelavni osuđen je na 1,5 godinu dana zatvora uslovno i novčanu kaznu od 2.500 eura, uz višegodišnju zabranu obavljanja funkcija, zbog niza propusta u pripremi posjeta, kako tadašnjeg premijera Donalda Tuska 7. aprila, tako i predsjednika Leha Kačinjskog 10. aprila memorijalnom kompleksu u Katinskoj šumi gdje su sahranjeni poljski vojni zarobljenici čije je strijeljanje naredila vrhuška Kremlja početkom Drugog svjetskog rata.

Jedan od najozbiljnijih propusta zbog kojeg je i osuđen je taj da poljsko obezbjeđenje nije provjerilo tehničke uslove na aerodromu u Smolensku za obije posjete, već se zadovoljilo saopštenjem ruskih vlasti da avion poljske vlade može da sleti na taj vojni aerodrom.

“Nema osnova da se konstatatuje da je uzrok nesreće bio atentat i eksplozija”, naglasio je, obrazlažući presudu sudija Pavel Dobeš.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com