Đukanović će se lično pozabaviti budžetom: Neću dopustiti da se Crna Gora zaduži ni cent! - Volim Podgoricu

Đukanović će se lično pozabaviti budžetom: Neću dopustiti da se Crna Gora zaduži ni cent!

Premijer Milo Đukanović poručio je tokom današnje sjednice Vlade da će se lično pozabaviti budžetom za 2017. godinu i da neće dopustiti da se Crna Gora zaduži jedan jedini cent za tekuću potrošnju.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar 2015. godine.

U izvještaju je zaključeno da neto javni dug Crne Gore na kraju 2015. godine, iznosi 2.361,58 miliona eura, što čini 65,69 odsto bruto domaćeg proizvoda.

“Nakon objavljivanja zvaničnih podataka Zavoda za statistiku o iznosu BDP-a, Vlada će pripremiti sanacioni plan, u cilju otklanjanja rizika od nestabilnosti javnih finansija”, kazali su u Vladi.

Đukanović je, zaključujući raspravu po ovoj tački dnevnog reda, ocijenio da sam nivo duga nije zabrinjavajući, pogotovo u kontekstu prezaduženosti mnogih država Evrope, već da je pitanje da li dug odlazi na tekuću potrošnju, što, kako je rekao, nikada nije bilo dominantno, ili na kapitalnu potrošnju.

“Naglasio je da će se lično pozabaviti budžetom za 2017. godinu i da neće dopustiti da se Crna Gora zaduži jedan jedini cent za tekuću potrošnju”, ističu u Vladi.

U cilju kvalitetne podrške učenicima sa smetanjama u razvoju i njihovog boljeg uključivanja u nastavni proces, Vlada je usvojila Informaciju o asistentima u nastavi.

“Prateći u kontinuitetu projekat koji već nekoliko godina realizuje Zavod za zapošljavanje angažovanjem asistenata kroz program javnog rada, Vlada je konstatovala da je ovu aktivnost potrebno unaprijediti u smislu angažovanja potrebnog broja asistenta za čitavu školsku godinu, počevši od 1. septembra, poboljšati usluge rane detekcije i intervencije u oblasti zdravstvene zaštite, poboljšati uslove u školama, definisati standard zanimanja i obezbijediti sredstva za finansiranje projekta”, ističu u Vladi.

Naglašavajući senzitivnost ovog pitanja i posvećenost Vlade njegovom otimalnom rješavanju, učesnici u raspravi su se saglasili da u međuresorskoj saradnji treba uložiti dodatne napore, kako bi se neophodne procedure završile prije rokova predviđenih izbornim zakonodavstvom, kojim su propisane restriktivne mjere u pogledu zapošljavanja.

Vlada je usvojila Analizu stanja e-uprave u Crnoj Gori za 2015. godinu.

“Osnovni koncept e-uprave je izgradnja poslovnih modela koji će ukloniti tradicionalne i zastarjele procesne i administrativne barijere po principu jedinstvene kontaktne tačke za usluge javne uprave. Ključni prioritet razvoja e-uprave biće dalje unapređenje elektronskih usluga, sa posebnim akcentom na podizanje nivoa informisanosti i zainteresovanosti, kako korisnika tako i davaoca e-usluga”, objasnili su u Vladi.

Usvojen je i Izvještaj o sprovođenju Zakona o izvršenju uslovne osude i kazne rada u javnom interesu.

“Ovim Zakonom, između ostalog, riješeno je izvršenje kazne rada u javnom interesu i sprovođenje konstantnog nadzora nad osuđenim licima tokom izvršavanja kazne. Ocijenjeno je da se na ovaj način doprinosi smanjenju zatvorske populacije, naročito u dijelu tzv. „kratkih kazni zatvora“, a umjesto staranja troškova za boravak u zatvoru, osuđena lica besplatnim radom na izvjestan način vraćaju dug društvu”, kazali su u Vladi.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com