Indirektan uticaj Bregzita na crnogorsku ekonomiju! - Volim Podgoricu

Indirektan uticaj Bregzita na crnogorsku ekonomiju!

Uticaj Bregzita na crnogorsku ekonomiju biće više indirektan, preko kanala dešavanja u Evropskoj uniji (EU), nego direktan kroz saradnju sa Velikom Britanijom, ocijenili su iz Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su Pobjedi kazali da tome u prilog idu podaci da je izloženost bankarskog sektora u valuti funta skromna i da iznosi 21,3 miliona eura.

“Velika Britanija nije naš značajan spoljnotrgovinski partner, a investicije iz te zemlje za pet mjeseci ove godine iznosile su 3,9 miliona eura”, rekli su iz CBCG.

U CBCG smatraju da rizik po crnogorsku ekonomiju nosi negativan uticaj Bregzita na EU, imajući u vidu visok stepen povezanosti privrede Crne Gore sa ekonomijom tog bloka država i preko robnih i finansijskih tokova.

“Dešavanja sa Velikom Britanijom su unijela neizvjesnost na međunarodnom tržištu globalno, koja se prelivaju na gotovo sve privrede svijeta, u većoj ili manjoj mjeri. Crna gora nije izuzetak od ovih integracija”, naveli su iz CBCG.

Podaci, kako su dodali, ukazuju da saradnja, mjerena uvozom i izvozom robe i kapitala Crne Gore, nije dominantno određena tokovima sa Velikom Britanijom.

“Priliv stranih direktnih investicija iz Velike Britanije u Crnu Goru u posljednje tri godine prosječno je iznosio oko 19 miliona eura, što je 3,3 odsto ukupnog priliva”, objasnili su iz CBCG.

Iz CBCG su dodali da Velika Britanija nije u grupi značajnih spoljnotrgovinskih partnera Crne Gore.

“Učešće te države u spoljnotrgovinskoj razmjeni Crne Gore od 2005. doprošle godine iznosilo je svega jedan odsto”, saopštili su iz CBCG.

U bankarskom sektoru, kako su podsjetili, nema kapitala koji je porijeklom iz Velike Britanije, odnosno izloženost bankarskog sektora u valuti funta je skromna.

Iz CBCG su saopštili da je kretanje kursa valuta nezahvalno prognozirati, ali da izlazak snažne ekonomije, kakva je britanska, iz EU, ne predstavlja povoljnu okolnost.

“Ipak, to ne bi trebalo da značajnije determiniše kretanje vrijednsoti eura u dužem periodu”, ocijenili su iz CBCG.

Iz CBCG su zaključili da je realno očekivati niske vrijednosti Euribora u kratkom roku.

(rtcg.me)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com