Lideri EU se prvi put sastaju bez Britanije - Volim Podgoricu

Lideri EU se prvi put sastaju bez Britanije

Lideri 27 država članica Evropske unije danas će se u Briselu sastati prvi put bez Velike Britanije, nakon referendumske odluke o izlasku iz EU, da bi, kako javljaju agencije, pokušali da se “povrate od tog šoka” i spriječe dalju dezintegraciju.

Preostalih 27 država članica Unije je juče na sastanku u Briselu pristalo na to da Britaniji da “malo prostora”, prihvatajući da je vladi u Londonu potrebno vrijeme da se oporavi od ishoda referenduma pre nego što aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma, čime se zvanično pokreće razdruživanje, prenijela je agencija AFP.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, međutim, upozorila britanskog premijera Dejvida Kamerona da “ne može da bira” uslove izlaska, što, prema ocjeni Frans Presa, odražava zabrinutost da bi odlazak Britanije iz Unije mogao da podstakne domino efekat i da bi i druge članice mogle da požele da izađu iz EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je u utorak u Briselu da mu je žao što je izgubio na referendumu o članstvu u EU, ali da ne žali što je održan, jer je to bio ispravan potez.

Dejvid Kameron 

Kameron je sinoć odletio iz Brisela natrag za London, dok istovremeno predsjednica škotske vlade Nikola Stardžon danas putuje u suprotnom pravcu, kako bi u Briselu ispitala raspoloženje za ostanak Škotske u EU.

Građani Škotske su sa 60 odsto glasova podržali ostanak u Uniji, a Stardžon je kasnije izjavila da je “veoma odlučna da sačuva odnose i poziciju Škotske u EU”.

Junker: Nema mjeseci za razmišljanje

Britanija nema “mjesece da razmišlja” o sljedećim koracima poslije Bregzita, izjavio je sinoć predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

“Imam donekle razumijevanja za činjenicu da britanski premijer Dejvid Kameron želi malo vremena da bi promislio”, rekao je Junker novinarima u utorak uveče poslije samita EU u Briselu.

Junker je, međutim, ukazao da EU želi da član 50 Lisabonskog sporazuma bude aktiviran što je prije moguće, prenio je AFP.

“To mora da se ubrza. Nemamo na raspolaganju mjesece za razmišljanje, moramo da djelujemo”, kazao je on.

Merkel: Nije vrijeme za puste želje

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je sinoć da ne vidi mogućnost da Britanija ne ispuni odluku o napuštanju Evropske unije.

“Ne vidim način da se to izmijeni”, rekla je Merkel poslije samita EU u Briselu u utorak.

Ona je istakala da nije vrijeme za “puste želje”.

Razgovore sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom opisala je kao “ozbiljne, ali prijateljske”.

Merkel je naglasila da nije vrijeme ni za žaljenje, niti ljutnju i da Evropa mora da se suoči sa situacijom.

“Želim veoma jasno da kažem da nema povratka natrag”, odgovorila je Merkel upitana za mogućnost da Britanija “povuče” Bregzit.

Tusk: Potrebno neko vrijeme da se slegne prašina

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je sinoć da lideri Evropske unije shvataju da, prije preduzimanja narednih koraka, situacija u Britaniji poslije odluke na referendumu o izlasku iz EU mora da se smiri.

“Lideri shvataju da je potrebno neko vrijeme da se slegne prašina”, rekao je Tusk novinarima u utorak uveče u Briselu poslije samita EU.

Tusk je ranije rekao da je zvanični Brisel spreman da odmah sa Londonom pokrene pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

“Evropa je spremna da započne proces razvoda, ako treba danas, bez ikakvog entuzijazma. Ovo nije scenario koji smo zamišljali”, rekao je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com