SAD pokrenule ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO, Đukanović: Odlična vijest - Volim Podgoricu

SAD pokrenule ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO, Đukanović: Odlična vijest

Bijela kuća pokrenula je proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO i uputila dopis Kongresu SAD, javlja portal RTCG.

“Ovim prenosim savjet i saglasnost za ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu. Ovaj protokol je potpisan u Briselu 19. maja 2016. uz podršku SAD-a i ostalih članica Alijanse”, stoji u dopisu predsjednika SAD Baraka Obame, a prenosi portal RTCG.

Obama  je istakao da će puna ratifikacija od strane SAD-a i njenih saveznika omogućiti da Crna Gora potpiše Sjevernoatlantski sporazum i postane članica NATO-a.

“Član 10 Sjevernoatlantskog sporazuma, koji ističe politiku otvorenih vrata NATO-a, temelj je Alijanse. Pristupanje Crne Gore NATO-u pokazaće da vrata NATO-a ostaju otvorena za narode koje sprovode reforme da bi zadovoljili zahtjeve i doprinijeli bezbjednosti Alijanse”, navodi se u dopisu kojim je i formalno Bijela kuća pokrenula proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, piše portal RTCG.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović pozdravio je i ocijenio odličnom viješću pokretanje procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO od strane SAD.

“Ovo je odlična vijest za Crnu Goru. Smatram izuzetno značajnim to što je najveća saveznica završila proceduru kojom se otvara proces ratifikacije Protokola u Senatu. To je još jedan pokazatelj snažne podrške Vašingtona skorom članstvu Crne Gore u NATO-u, i priznanje za reforme koje sprovodimo. Vjerujem da će procedura u Senatu biti završena u što kraćem roku. Ovo je takođe podstrek i za druge zemlje saveznice da završe proces ratifikacije po ubrzanom postupku. Istovremeno to je i ohrabrenje našim susjedima i zemljama aspirantima da vrata Alijanse ostaju otvorena. Ovim su SAD poslale i još jednu poruku podrške Crnoj Gori pred Samit u Varšavi gdje ćemo prvi put učestvovati kao pozvana zemlja”, izjavio je Milo Đukanović.

2 komentara

  1. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com