Jadransko brodogradilište Bijela: Nadaju se poslu na remontu velikog doka - Volim Podgoricu

Jadransko brodogradilište Bijela: Nadaju se poslu na remontu velikog doka

Iz litvanska kompanija AB Vakaru laivu gamykla koja je kupila veliki dok Jadranskog brodogradilišta Bijela  još nisu  saopštili  da li planiraju veći remont  na tom objektu, a nije napravljen ni  plan njegovog tegljenja. Iz bjelske kompanije ističu da bi najdalje za mjesec ipo DOK  trebalo da napusti Brodogradilište, jer zbog vremenskih (ne)prilika nakon toga  to neće biti moguće. Za njegov transport biće potrebno oko dva mjeseca.

Početkom juna AB Vakaru laivu gamykla kupila veliki dok za 11 miliona eura, nakon što je estonska kompanija Baltik art  zbog ,kako su naveli , skupog transporta  i pripreme za tegljenje, odustala  od kupovine . Na tender za prodaju imovine Jadranskog brodogradilišta Bijela bilo je  stiglo  šest ponuda, a najveća je bila estonske firme koja je  za kupovinu velikog doka sa pripadajućom opremom i alatima ponudila 13,21 milion eura.

Veliki dok je izgrađen je prije 40 godine i bio je najveći plutajući dok u bivšoj Jugoslaviji, sa kapacitetom dizanja od 33.000 tona.  Njegova vrijednost  bila  je 44 miliona njemačkih maraka.

Od novca dobijenog prodajom velikog doka ,  isplaćena su potraživanja 202 radnika i 64 penzionera. Oni su dobili dvije i po zaostale plate, naknade za zimnicu i podstanarstvo, a povezan im je i radni staž za pet godina.

Predsjednik sindikata Mladen Krivokapić se nada da će, ako se novi vlasnici odluče za veći remont velikog doka,  radnici u Brodogradilištu biti angažovani do maja naredne godine.

Podsjećamo da je stečaj u Brodogradilištu uveden  na zahtjev Poreske uprave 30 juna prošle godine, zbog duga od šest miliona eura, a nakon četiri neuspjela tendera.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com