PKCG odbor bankarstva: Formirati bazu nekretnina - Volim Podgoricu

PKCG odbor bankarstva: Formirati bazu nekretnina

Odbor uduženja banaka i drugih finansijskih organizacija i osiguranja Privredne komore Crne Gore, na svojoj redovnoj sjednici raspravljao je o značaju i primjeni baze podataka nekretnina. Razmotrene su informacije o makroekonomskim kretanjima u zemlji i stanju na tržištu osiguranja, te usvojen Izvještaj o stanju na tržištu kapitala Crne Gore za prvi kvartal ove godine.

Odbor je donio Odluku o obrazovanju Grupacije osiguravajućih društava za životno osiguranje.

Predrag Nikolić, REV, vođa grupe za procjenu imovine NLB Banke AD i predsjednik UO Crnogorskog udruženja procjenjivača, kazao je da je formiranje baze podataka prometovanih nekretnina jedan od poslova koji Crnu Goru čekaju na putu ka EU, te da mu je potrebno što prije pristupiti.

On je naveo dobar primjer Slovnije u čijoj se bazi nalaze podaci o godini izgradnje i renoviranja objekata, što implicira ne samo vrijednost predmetne nekretnine, već i porez koji treba da se plati, kao i o planskoj namjeni zemljišta – da li je građevinsko, zelena površina ili poljoprivredno.

“Zašto banke trebaju da budu zainteresovane za jedan ovakav projekat? Stambene nekretnine (recimo stanovi) su obavezni za reprocjenu prema regulativi CBCG na svake tri godine. Reprocjene rade ovlašćena lica koja te usluge naplaćuju. U tom dijelu NLB je u Crnoj Gori, na osnovu unutrašnje inicijative, pristupila načinu projekcije statističke metode u reprocjenama stambenih prostora – stanova. Grubi proračun nam daje pretpostavku da će ušteda primjenom statističke metode na bazi izvještaja koji će uraditi renomirana firma, koja za to ima reference, u naredne 4 godine biti iznad 130,000.00 €. Radi se o pionirskom projektu”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, baza podataka prometovanih nekretnina bi podrazumijevala da sve banke mogu, na osnovu stvarnih pokazatelja indeksa kretanja cijena na tržištu, primijeniti statističku metodu, bez značajnih troškova za bilo koju od banaka, a u isto vrijeme će CBCG kao regulator imati bolju i jasniju poziciju u dijelu kontrole ove oblasti. Poreska uprava će moći da na osnovu kvalitetne baze pristupi naplati poreza na način koji će biti značajno drugačiji od dosadašnjeg.

“Projekat formiranja baze je vrlo kompleksan i traži učešće više institucija. Najbolje bi bilo da država stane iza projekta kroz jednu od svojih institucija. Baza je dovoljno kvalitetna, koliko je unos podataka u bazu kvalitetan, za što je neophodno kontrolno tijelo, koje treba da identifikuje anomalije koje se dešavaju na tržištu, prije svega u kupoprodajama nekretnine gdje je evidentan pokušaj utaje poreza. Formiranje jedne ovakve baze podataka je od krucijalnog značaja i za procjenitelje, kao i za kontrolu njihovog rada, kako od strane CBCG, tako iz ugla struke i kontrolnih tijela koji kroz zakonski okvir treba da srede ovu oblast”, zaključio je Nikolić.

Učesnici u raspravi su se saglasili sa potrebom formiranja ovakve baze a naglasili su da inpute treba tražiti od Uprave za nekretnine koja je u posjedu svih relevantnih podataka za ovu oblast.

Informaciju o makroekonomskim kretanjima u Crnoj Gori za period od januara do aprila 2016. prezentovala je predstavnica Centralne banke Nina Vujanović, specijalna savjetnica u Sektoru z istraživanje i finansijsku stabilnost. Ona je između ostalog kazala da cijene imaju trend pada u prva tri mjeseca. To je najviše posljedica pada cijena nafte, gasa i hrane na globalnom nivou. U aprilu je godišnja stopa inflacije iznosila -0,7 odsto. U prva četiri mjeseca 2016. u odnosu na isti period prethodne zabilježen je pad industrijske proizvodnje od 10,4 odsto. Na kraju posmatranog perioda od 78.483 pravna lica i preduzetnika, njih 19,3 odsto bilo u blokadi. Njihov ukupan dug je iznosio 566,4 miliona eura, što je na godišnjem nivou rast od 11 odsto.

Bilansa suma banaka je na kraju aprila iznosila 3,478 miliona eura, što je 0,2 odsto više u odnosu na prethodni mjesec. Ukupni krediti banaka iznosili su 2,361 miliona eura što je pad od 0,6 odsto u odnosu na mart. Nekvalitetni krediti iznosili su 292,4 milona eura što je 12,4 odsto ukupnih.

Tržište kapitala

Aleksandar Đuričković iz Komisije za hartije od vrijednosti predstavio je kvartalni izvještaj o stanju na tržištu kapitala.

Ukupan promet ostvaren na Montenegroberzi u prvom kvartalu 2016. godine je iznosio 10,1 milona€.

U poređenju sa 2015. godinom, došlo je do smanjenja prometa od 17,2%. Došlo je do pada prometa na berzanskom tržištu od 44%, dok je na slobodnom tržištu promet smanjen za 10%. Od ukupno ostvarenog prometa, 14,6% je ostvareno na berzanskom tržištu, dok je 85,4% ostvareno trgovinom hartija od vrijednosti na slobodnom tržištu.

U posmatranom periodu ukupno je zaključeno 1.358 transakcija, što predstavlja povećanje od 14% u odnosu na uporedni period prethodne godine, pri čemu je došlo do smanjenja broja transkacija na berzanskom tržištu od 11% i povećanja broja transakcija na slobodnom tržištu od 39%. Najznačajnije povećanje prometa je zabilježeno na segmentima slobodnog tržišta i investicionih fondova, dok je najveće smanjenje zabilježeno u segmentu obveznica.

Osiguranje

Informaciju o na tržištu osiguranja predstavila je Biljana Pantović, v.d. direktorice Agencije za nadzor osiguranja.

Bruto premija na nivou tržišta u Crnoj Gori na kraju prvog kvartala 2016. godine je iznosila 16,749 miliona eura, što je manje za 1,83% u odnosu na isti period u 2015. I dalje je prisutno dominantno učešće premije neživotnih osiguranja u ukupnoj bruto premiji od 83,51%.

Na crnogorskom tržištu osiguranja u periodu od januara do marta 2016. godine, poslove osiguranja je obavljalo 11 društava za osiguranje, dok je poslove zastupanja, odnosno posredovanja u osiguranju i pružanja drugih usluga obavljalo 36 pravnih lica i jedan preduzetnik.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com