PODGORIČANIN na osnovu FALSIFIKATA “SKINUO” 263.000 eura sa DRŽAVNOG računa? - Volim Podgoricu

PODGORIČANIN na osnovu FALSIFIKATA “SKINUO” 263.000 eura sa DRŽAVNOG računa?

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i zaštitnica imovinsko-pravnih interesa podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv javnog izvršitelja iz Podgorice Aleksandra Konstantina Zlokovića i više NN lica zbog sumnje da su na osnovu falsifikovane sudske presude sa računa tog Vladinog resora „skinuli” 263 hiljade eura.

“Postoji osnov sumnje da su u periodu od 31. marta tekuće godine do 5. jula prijavljeni Zloković kao službeno lice, a NN lica u svojstvu izvršilaca i saučesnika, svjesni da vrše krivično djelo na organizovan način izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kao i djela falsifikovanje isprave, prevare, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja i falsifikovanje službene isprave, čijim izvršenjem su prouzrokovali štetu državi Crnoj Gori u iznosu od oko 263 hiljade eura”, navodi se u krivičnoj prijavi koja je podnešena specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, a u koju je Pobjeda imala uvid.

Prema saznanjima Pobjede, krivičnu prijavu protiv Zlokovića, inače prvog predsjednika Komore javnih izvršitelja, podnijelo je i Ministarstvo pravde Crne Gore.

Priča koju Pobjeda danas otvara ukazuje koliko je sistem prinudne naplate, regulisan Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju naplate podložan brojnim manipulacijama i mahinacijama ovlaćenih lica.

U obrazloženju krivične prijave Ministarstva za informaciono društvo i zaštitnice imovinskih prava se ističe kaže da je zaštitnici imovinsko-pravnih interesa 5. jula dostavljeno rješenje o izvršenju javnog izvršitelja Zlokovića, koje je donijeta 24. juna.

Zloković je donio rješenje o izvršenju u kojem traži isplatu 250 hiljada eura na štetu države, odnosno Ministarstva i istovremeno je obavezao Ministarstvo da plati 800 eura na ime troškova parničnog postupka, 185 eura na ime troškova nagrade za rad javnog izvršitelja do donošenja rješenja o izvršenju, 350 eura na ime sastava prijedloga za izvršenje i iznos od 2.500 eura, umanjen za 25 odsto, na ime nagrade zauspješno sprovođenje izvršenja.

Ministarstvo za informacione tehnologije, kojem je na čelu potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, u ponedjeljak, 4. jula, utvrdilo je da mu je sa računa skinuto 263 hiljade eura na osnovu spora koji nikad nijesu vodili!

Odmah su usmeno prijavili taj slučaj Direktoratu za pravosuđe Ministarstva pravde, navodeći da se rješenje o izvršenju temelji na navodnoj presudi Privrednog suda od 31. marta 2016. Naveli su i da je navodna presuda donijeta po tužbi beogradskog preduzeća Euro informatika.

Obratili su se i Privrednom sudu, koji je provjerom kroz pravosudni informacioni sistem utvrdio da se pod poslovnom oznakom Mal. br. 905/15, na osnovu kojeg je skinuto 263 hiljade eura, vodio postupak male vrijednosti po tužbi podgoričkog preduzeća ,,Balduš“ protiv opštine Budva. Mala vrijednost podrazumijeva, po sudskoj terminologiji, vrijednost spora ne veću od sedam hiljada eura.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić je u odgovoru Ministarstvu informacionih tehnologija, u koji je Pobjeda imala uvid, naveo da su utvrdili da na tom sudu nikad nije vođen spor između Euro informatike i resornog ministarstva. Na zahtjev Ministarstva za informaciono društvo, Ministarstvo pravde na čijem je čelu Zoran Pažinje u utorak, 5. jula, poslalo inspekciju Zlokoviću.

Zlokovićev telefon isključen

Pobjeda je pokušala kontaktirati i javnog izvršitelja Aleksandra Konstantina Zlokovića. Na broj njegovog telefona 068 232… koji se nalazi na sajtu Ministarstva pravde, niko se nije javljao, osim telefonske sekretarice sa porukom da je korisnik trenutno isključio telefon i da je nedostupan.

(Pobjeda)

1 komentar

  1. Nice post. I be taught one thing more difficult on totally different blogs everyday. It’s going to all the time be stimulating to read content from different writers and follow a bit one thing from their store. I favor to make use of some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I provide you with a link on your internet blog. Thanks for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com