Vlada potvrdila tvrdnje bivše uprave Montenegro Airlinesa - Volim Podgoricu

Vlada potvrdila tvrdnje bivše uprave Montenegro Airlinesa

Vlada Crne Gore ovonedjeljnim saopštenjem potvrdila je da je bivše rukovodstvo Montenegro airlines-a davalo jasne i precizne podatke o visini obaveza, državnoj pomoći, akumuliranom gubitku, kao i svim efektima koje nacionalni vazdušni prevozilac ima na crnogorsku privredu, jasno je poručila da jeste pomagala MA, ali i da to rade i mnoge vlade da održe svoje avioprevoznike, kazao je CdM-u bivši menadžment kompanije na čelu sa Zoranom Đurišićem.

 

Iz Vlade su naveli da je Montenegro Airlines u sličnoj situaciji kao i mnogi nacionalni avioprevoznici u kojoj im konkurišu velike, globalne aviokompanije, kao i takozvani lowcosteri.

Kazali su da je u mandatu bivšeg rukovodstva MA izvršen otpis duga od 3.233.336,54 eura, koji je nastao u periodu 2002-2006.

Međutim, kako je CdM-u kazalo bivše rukovodstvo MA na čelu sa Zoranom Đurišićem, pomoć je neuporedivo manja od onoga što se inače dešava u avio industriji, a zanemarljiva je i u odnosu na efekte, koje je nacionalni avioprevoznik imao na crnogorsku privredu.

“Ti efekti se ogledaju u tome što je Crna Gora sa MA postala aviodostupna zemlja, prepoznatljiv brend na aerodromima širom EU, školovan je veliki broj pilota, prevezeno je 600 hiljada putnika na godišnjem nivou i generisan je promet od 80 miliona eura. Sporedni, ali ništa manje značajan efekat je potrošnja turista, koji su u Crnu Goru doputovali avionima MA i uticali na GDP od najmanje milijardu eura od osnivanja kompanije do 2013”, ističu oni.

Iako je više puta sugerisano da se poslovanje kompanije ne može posmatrati jednostrano, te da treba sagledati sveukupni efekti projekta nacionalne avio kompanije, konstantno se, naglašava bivše rukovodstvo MA nastavljalo sa gomilom neutemeljenih ocjena i loše interpretacije podataka.

“Da li je u pitanju nepoznavanje vazduhoplovne i ekonomske terminologije, ili pak svjesni pokušaj kreiranja javnog mnjenja ne želimo da sudimo. Međutim, apsolutno je jasno da je time učinjena ozbiljna šteta kompaniji”, kazali su nam oni.

Priznaju da je Vlada pomagala nacionalnom avioprevozniku.

“Vlada Crne Gore jeste pomogla kompaniji, a ko bi već pomogao ako ne vlasnik. Najozbiljnija pomoć kompaniji valorizovana je kroz kupovinu prvih letilica tipa “Fokker F28”. Za takva dva vazduhoplova Vlada je izdvojila sredstva 1996. godine. Sljedeća ozbiljna pomoć uslijedila je 2001. i 2002. godine, kada je Vlada ponovo pomogla obnovu flote Montenegro Airlinesa. Ukupna ulaganja koja je Vlada imala u oba navrata iznosila su 24 miliona dolara. Tri od pet “Fokker-a F100“ i tri Embraera “E195”, koliko ih je MA imala u floti, finansirani su isključivo iz sredstava kompanije, a samo za “Embraere” u period od 2008. do 2013. izdvojeno je više od 50 miliona dolara”, kazali su nam oni.

U periodu od osnivanja kompanije, pa do 2006. godine gubici, tvrde oni, nijesu pravljeni.

“Negativni poslovni rezultat javlja se tek nakon 2006. godine kada je nastupila globalna ekonomska kriza”, objasnilo nam je bivše rukovodstvo.

Ukupni akumulirani gubici kompanije u periodu od 19 godina (od osnivanja do 2013.) bio je 19,2 miliona eura.

“Dobrim dijelom ovome su doprinijeli Aerodromi CG i Agencija za kontrolu letjenja, koji nijesu imali sluha prema nacionalnom prevoziocu i ispostavljali značajno više fakture od onih koje dobijaju kompanije poput Ryan Air”, ističu oni.

Montenegro Airlines je, apostrofiraju, važio za najboljeg i inajstabilnijeg prevozioca na prostorima Ex YU što je početkom 2013 godine potvrdila nezavisna novinska agencija Anadolija.

“Sa pravom se može tvrditi da je MA najozbiljniji poduhvat i realizovani projekat Crne Gore u posljednjih 20 godina, a uzimajući u obzir pozitivne efekte koje je kompanija donijela Crnoj Gori, ono što je u nju uloženo moglo bi se okarakterisati kao dobra investicija koja u krajnjem nije mnogo koštala. Svaka druga interpretacija ovog projekta može se okarakterisati kao proizvod neupućenosti i neznanja ili, u krajnjem, loša namjera”, kazalo je CdM-u bivše rukovodstvo MA.

1 komentar

  1. This is the right weblog for wishes to be made aware of this topic. You realize so much its practically hard to argue along with you (not that I actually would want…HaHa). You actually put the latest spin with a topic thats been discussing for years. Excellent stuff, just fantastic!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com