KASNO STIGAO MATERIJAL: Novi ministri odgodili ugovor sa firmom A2A - Volim Podgoricu

KASNO STIGAO MATERIJAL: Novi ministri odgodili ugovor sa firmom A2A

Razmatranje informacije o rezultatima pregovora sa italijasnkom kompanijom A2A sa Predlogom akcionarskog ugovora na jučerašnjoj sjednici Vlade odloženo je za narednu i to na zahtjev članova Vlade iz redova opozicije, odnosno ministra finansija Raška Konjevića, ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića, zatim ministra rada i socijalnog staranja Borisa Marića i potpredsjednika Milorada Vujovića.

U Vladionom birou za odnose sa javnošću kratko su juče saopštili da je na predlog članova Vlade iz opozicije odloženo razmatranje za narednu sjednicu zbog kasne dostave materijala.

Proces je započet 13. juna 2013. godine prosljeđivanjem pozivnog pisma za dostavljanje ponuda, uz definisane osnovne tehničke i komercijalne zahtjeve za novu energetsku jedinicu Termoelektrane Pljevlja tražeći i povoljne uslove finansiranja na adrese 13 referentnih kompanija. Iako zbog specifičnosti i kompleksnosti nije sprovedena klasična javna nabavka, ispoštovani su svi elementi transparentnosti i svi zainteresovani, iz ove oblasti referentni subjekti kojima je upućeno pozivno pismo imali su pristup istim informacijama. Potvrda tome je i činjenica da nakon izbora ponude Škode kao najpovoljnije, nijedan od devet ponuđača ili potencijalni ponuđač nije uložio prigovor EPCG-u ili na bilo koji način osporio tu odluku.

U pregovorima sa Škodom praha dogovoreno je da se međusobni odnosi oko izgradnje Bloka II TE Pljevlja definišu kroz dva ugovora.

Što se tiče vrijednosti projektovanja, dogovorena je cijena od 9.890.360 eura, koja je dosta niža od prvobitnih 16.925.000 eura iz preliminarne ponude Škode prahe.

Jedini preostali element je konačna vrijednost EPC ugovora koja se, kako DN saznaju, očekuje u narednim danima. Škoda je prvobitnu ponudu od 338,5 miliona eura kao i dodatnih radova zahtijevanih od Radnog tima procijenjene vrijednosti od 10,7 miliona do danas kroz pregovore korigovala na 324.878.645, koju je uslovila prihvatanjem značajnih izmjena prethodno dogovorenih ugovornih uslova. Tehnički tim crnogorskog pregovaračkog tima koji je detaljno analizirao cijenu smatra da finalna p onuda koja uključuje prethodno usaglašene ugovorne uslove i ukupnu cijenu za oba ugovora treba da bude 321.685.000 eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com