PODGORICA: Glavni grad mora da plati 20.000 eura jer je KUPAČICA završila na smetilištu - Volim Podgoricu

PODGORICA: Glavni grad mora da plati 20.000 eura jer je KUPAČICA završila na smetilištu

Ko­nač­nom pre­su­dom Vi­šeg su­da u spo­ru ko­ji va­ja­ri Sve­to­zar i Sve­to­mir Ra­do­vić vo­de pro­tiv Vo­do­vo­da i ka­na­li­za­ci­je i Glav­nog gra­da zbog po­vre­de autor­skih pra­va na­sta­lih ru­še­njem skulp­tu­re „Če­žnja” to­kom 2000. go­di­ne u par­ku Iva­na Mi­lu­ti­no­vi­ća,

Glav­ni grad je du­žan da pla­ti 20.000 eura. To je na­ve­de­no u pre­su­di Vi­šeg su­da ko­je je do­ni­je­lo vi­je­će su­di­ja Ran­ka Vu­ki­ća, pred­sjed­ni­ka vi­je­ća či­me su po­tvr­di­li pre­su­du su­di­je Osnov­nog su­da Ra­do­nje Ra­do­nji­ća od 8. ma­ja 2015. go­di­ne.

Ne­za­do­vo­ljan ta­kvom pre­su­dom je va­jar Sve­to­zar Ra­do­vić.
– Pre­su­da je ko­nač­na i na to ne mo­že­mo ulo­ži­ti žal­bu ali ima­mo pra­vo na re­vi­zu­ju po­stup­ka ta­ko da će­mo to po­kre­nu­ti. Od­lu­ku mo­ra­mo pri­hva­ti­ti ta­kvu ka­kva je, ti­me ću pre­kri­ti bar dio tro­ško­va. Tu­ži­ću i dr­ža­vu i sud za su­đe­nje u ne­ra­zum­nom ro­ku jer je 7. ju­na bi­lo tač­no 16 go­di­na od kad tra­je ova ago­ni­ja i bor­ba – ka­zao je Ra­do­vić.
U obra­zlo­že­nju pre­su­de na­vo­di se i da je tu­žbe­ni za­htjev od­bi­jen kao neo­sno­van u di­je­lu ko­jim je tra­že­no da se u od­no­su na Vo­do­vod i ka­na­li­za­ci­ju utvr­di da su ukla­nja­njem skulp­tu­re i lu­ka sa ba­re­lje­fi­ma, ko­je je iz­vr­še­no 7. i 8. ju­na 2000. go­di­ne, po­vri­je­đe­na autor­ska pra­va bra­će Ra­do­vić na autor­skom dje­lu.
– Od­bi­ja se tu­žbe­ni za­htjev kao neo­sno­van u di­je­lu ko­jim je tra­že­no da se na­lo­ži Vo­do­vo­du i Glav­nom gra­du da autor­sko dje­lo bra­će Ra­do­vić do­ve­du u pr­vo­bit­no sta­nje, na na­čin što će ga mon­ti­ra­ti na po­sto­je­ću fon­ta­nu u par­ku Iva­na Mi­lu­ti­no­vi­ća. Neo­sno­van je i tu­žbe­ni za­htjev u di­je­lu ko­jim je tra­že­no da se Vo­do­vod i Glav­ni grad oba­ve­žu da će bra­ći Ra­do­vić na ime na­kna­de ma­te­ri­jal­ne šte­te so­li­dar­no is­pla­ti­ti iz­nos od 250.000 eura, uz ob­ra­čun za­te­zne ka­ma­te od 21. de­cem­bra 2000. go­di­ne, od da­na pod­no­še­nja tu­žbe do ko­nač­ne is­pla­te.

Tu­žbe­ni za­htjev kao neo­sno­van od­bi­jen je i u di­je­lu ko­jim se od tu­že­nih tra­ži­lo da bra­ći Ra­do­vić na ime na­kna­de ne­ma­te­ri­jal­ne šte­te zbog po­vre­de mo­ral­nih autor­skih pra­va is­pla­ti iz­nos od 250.000 eura kao i da se Glav­ni grad oba­ve­že da mi­mo do­su­đe­nog, so­li­dar­no sa Vo­do­vo­dom, po istom osno­vu is­pla­ti iz­nos od još 230.000 eura od pre­su­đe­nja do ko­nač­ne is­pla­te – na­vo­di se u obra­zlo­že­nju.
Zbog u na­ro­du po­zna­te „Ku­pa­či­ce” vo­di se još je­dan spor. Va­ja­ri Sve­to­zar i Sve­to­mir Ra­do­vić pred Osnov­nim su­dom vo­de spor ko­jim od grad­skih pred­u­ze­ća Ze­le­ni­lo, Ko­mu­nal­nih i Po­greb­nih uslu­ga i Či­sto­će, Vla­da­na Vu­če­li­ća i Mi­o­mi­ra Mu­go­še, kao i fir­me „Di­am Bor” i „Ele­va­tor” tra­že na­dok­na­du šte­te za za­šti­tu autor­skih pra­va pri­li­kom ru­še­nja umjet­nič­kog dje­la u par­ku Iva­na Mi­lu­ti­no­vi­ća. Spor vo­di su­di­ja Di­ja­na Rov­ča­nin, ko­ja je za na­red­no ro­či­šte, u ok­to­bru, za­ka­za­la sa­slu­ša­nje Vla­da­na Vu­če­li­ća i Mi­o­mi­ra Mu­go­šu, ob­zi­rom da se ra­ni­je ni­su oda­zva­li na po­ziv su­da.

(Izvor: Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com