SVJETSKI REKORD: Vozio motor 400km/h (VIDEO) - Volim Podgoricu

SVJETSKI REKORD: Vozio motor 400km/h (VIDEO)

Kenan Sofoglu (31), četverostruki svjetski prvak u Superportu na dan je otvaranja Mosta projurio njime brzinom i od 400 km na sat, a sve u čast mostu te modernoj Turskoj i Otomanskom carstvu.

Turski motociklistički as u bojama Red Bulla i na Kawasakiju H2R Ninja Turbo – najjačim serijskim motociklom na svijetu od 300 konja priredio je pravi spektakl uoči Erdoganova otvaranja ‘Osman Gazi’ mosta dugog 2,6 km, što skraćuje put od Istanbula do Izmira za 147 kilometara.

Kenan Sofuoglu

Kenan Sofoglu rođen je u Turskoj, a 2000. godine osvaja IDM prvenstvo Njemačke na Yamahi R6. Godinu kasnije osvaja i drugo mjesto u prvenstvu Evrope. U klasi 600 Supersport prvenstva svijeta osvojio je do sad četiri titule. Nastupao je i u klasi Superbike i Moto 2, ali bez većeg uspjeha. Jedan je od najboljih i najpoznatijih vozača na svijetu i najbolji je turski vozač svih vremena.

Kenan Sofuoglu

Uživa veliku pomoć i sponzorstvo Turskog nacionalnog motociklističkog saveza. Oženjen je za Juliju Looman, s kojom je dobio sina Hamzu koji je umro sa 4 mjeseca.

Kenan Sofuoglu

Oba Kenanova starija brata, turski šampioni u motociklizmu poginuli su vozeći motore. Porodični život prepun mu je tragedija, no zato je kralj brzina i jedan od najpopularnijih Turaka. Kenan govori turski, engleski, njemački i francuski jezik.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com