PODGORIČANIN i NIKŠIĆANIN pokušali da “OLAKŠAJU” EPCG za 706.000 eura! - Volim Podgoricu

PODGORIČANIN i NIKŠIĆANIN pokušali da “OLAKŠAJU” EPCG za 706.000 eura!

Javni izvršitelji iz Podgorice Aleksandar Konstantin Zloković i njegovog kolega iz Nikšića Aleksandar Mijušković pokušali su da u aprilu ove godine sa računa Elektroprivrede nezakonito „skinu” 706 hiljada eura, saopšteno je Pobjedi iz te kompanije. EPCG je još 10. maja Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv obojice. Po toj prijavi tužilaštvo se, prema saznanjima Pobjede, još nije izjasnilo.

Aleksandar Konstantin Zloković, FOTO: Portal Analitika

U međuvremenu je izbila afera “čerupanja” računa Ministarstva za informaciono društvo o kojoj je Pobjeda detaljno izvijestila tokom protekla dva dana. Osnovno tužilaštvo prekjuče je formiralo predmet protiv Zlokovića i više NN lica zbog sumnje da su na osnovu falsifikovane sudske presude sa računa Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije „skinuli” 263 hiljade eura.

Taj predmet je proslijeđen Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Tako se sada vode dva postupka protiv Aleksandra Konstantina Zlokovića, ali nije poznato da li je javni izvršitelj saslušan tim povodom. U majskoj krivičnoj prijavi EPCG se navodi da su Zioković i Mijušković protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja namjeravali da sebi pribave korist, a EPCG nanesu štetu.

Zloković, kojeg je zastupao advokat Dragan Drašković iz Nikšića, predao je osumnjičenom Mijuškoviću 3.922 prijedloga za izvršenje. Mijuškovič je sačinio 3.922 rješenja o izvršenju na teret izvršnog dužnika EPCG, zaračunavajući po svakom rješenju o izvršenju iznos od po 180 eura, koje je 28. aprila u 15:15 časova, pred sam kraj radnog vremena i neposredno pred uskršnje i prvomajske praznike predao EPCG kaže se u prijavi u koju je Pobjeda imala uvid.

Zloković je računao 150 eura za troškove postupka, 25 eura nagrade za donošenje rješenja pet eura za dostavljanje svakog pojedinačnog računa.

Iz EPCG tvrde da su zahtjevi Zlokovića potpuno neosnovani jer on nije preduzeo nikakve radnje u konkretnim predmetima za koje je namjeravao da naplati 706 hiljada eura. Ističu da su na svih 3.922 rješenja o izvršenju blagovremeno izjavili prigovore 3. maja, unutar zakonskog roka od pet dana za ulaganje prigovora na rješenje o izvršenju i predali ih Pošti u Nikšiću, radi dostave preko javnog izvršitelja Mijuškovića za vjeće Osnovnog suda u Nikšiću, što se vidi iz povratnice sa pečatom Pošte.

“Da bi spriječio Poštu da uruči prigovor, Mijušković je napustio i zaključao svoje službene prostorije u Nikšiću, nakon čega je svih 3.922 nepravosnažna rješenja o izvršenju 9. maja dostavio Centralnoj banci na izvršenje. Da su u tome uspjeli Mijušković i Zioković bi sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist od 706 hiljada eura, a EPCG nanijeli štetu. Time bi Mijušković i Zioković izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, navodi se u krivičnoj prijavi.Odgovorna lica EPCG su provjerom kod Pošte u Nikšiću, utvrdila da su u više navrata pokušavali da Mijuškoviću dostave prigovore na rješenje o izvršenju, ali to nijesu uspjeli ni do danas.

“Odgovorna lica EPCG su kod Pošte utvrdili ove činjenice provjerom 10. maja i tužiocu dali na uvid snimak paketa sa prigovorima koji još čekaju kod Pošte u Nikšiću”, navodi se u prijavi i ističe da je u prijedlozima za izvršenje unijet lažan broj predmeta sa ciljem da brzom dostavom uoči vikenda, vjerskog i državnog praznika spriječi EPCG da blagovremeno podnese prigovor.

Zloković i Mijušković su kako se navodi na ovaj način a koristeći navodne usluge advokata Draškovića, računali da EPCG neće uspjeti da na svih 3.922 rješenja o izvršenju u neradne dane podnese prigovor.

“U pitanju je smišljen pokušaj da se bez pravosnažne odluke suda blokira račun EPCG i bez prethodnog postojanja pravnog osnova u dužničko povjerilačkom odnosu izvrši naplata na teret računa te kompanije u ukupnom iznosu od oko 706 hiljada eura”, ukazali su predstavnici EPCG u prijavi.

Prema saznanjima Pobjede, javni izvršitelj Zloković i Mijušković su uspjeli u trci s vremenom da sa računa EPCG skinu 14.800 eura, dok nije stigla zabrana prinudne naplate.

Čim su saznali kakvom se taktikom služe Zioković i Mijušković nakon predaje prigovora Pošti, EPCG je, da bi spriječila izvršenje nezakonitih i nepravosnažnih rješenja, obavijestila guvernera Centralne banke Milojicu Dakića o svim svojim saznanjima. EPCG je 10. maja obavijestila službeno lice CBCG Andriju Jovovića da zaustavi skidanje novca sa računa, iako je CBCG 9. maja zaprimila nepravosnažna rješenja o izvršenju. Tražili su obustavu izvršenja makar dok nadležni sud ne odluči po blagovremenim prigovorima EPCG na rješenje o izvršenju kaže se u prijavi.

Komora se obratila VDT-u i CBCG

Komora javnih izvršitelja se povodom ovog slučaja 11. maja obratila CBCG-u i Vrhovnom državnom tužilaštvu.

“Cijeneći delikatnost ove situacije i posebno moguću štetu koja bi bila pričinjena ovom preduzeću i državi, kao i pravnom sistemu u kojem figuriraju javni izvršitelji, molim vas da sa što većom pažnjom postupite u pogledu radnji koje CBCG preduzima u ovim predmetima, a cijeneći činjenicu da je od strane EPCG ukazano na nezakonite radnje u pogledu dospijeća na izvršenje spornih rješenja”, kaže se u obraćanju Komore i dodaje da će preduzeti radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja svih činjenica vezano za ove događaje, posebno a i u saradnji sa drugim nadležnim organima.

Ranije isplatili Ziokovića

Iz Elektroprivrde su naveli da su izmirene sve obaveze prema izvršnom povjeriocu javnom izvršitelju Aleksandru Konstantinu Zlokoviću u iznosima ranije dospjelih dugovanja.

“O tome su dati potpuni i jasni razlozi i priloženi dokazi, uz prigovore na rješenja o izvršenju”, navodi se u prijavi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com