Herceg Novi će ovog ljeta dobijati 650 litara vode u sekundi: Dovoljno i za mještane i za turiste - Volim Podgoricu

Herceg Novi će ovog ljeta dobijati 650 litara vode u sekundi: Dovoljno i za mještane i za turiste

Hercegnovska opština će ovog ljeta dobijati 650 litara vode u sekundi što će biti dovoljno za potrebe njenih stanovnika i turista, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Sa  Plata u susjednoj Hrvatskoj stizaće, 440 l/sec, iz lokalnog izvorišta 160 i iz Regionalnog vodovoda 50 l/sec, pa će najveći bokeljski grad imati najurednije vodosabdijevanje u protekle tri decenije.

“I ove godine se očekuje teško hidrološko ljeto, ali imajući u vidu mjere koje smo preduzeli vjerujem da će biti stabilno”, rekao je tehnički direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Mićo Stojanović.

“Radnici preduzeća “Vodovod i kanalizacija” rade punom parom i trudiće se da u najbržem mogućem roku otklone manje havarije na cjevovodima, koje nije moguće predvidjeti jer je mreža razuđena i jedini smo grad sa četiri visinske zone”, pojasnio je Stojanović.

Sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi Ilija Peulić je podsjetio  da je redovni godišnji remont postrojenja Hidroelektrane na Trebišnjici izveden ranije nego prethodnih godina, u maju, zbog čega su restrikcije bile blaže i van glavne turističke sezone.

Slijedi priključivanje Herceg Novog na sistem Regionalnog vodovoda, čime će se osigurati da dio Opštine od Kamenara do Kumbora i poluostrvo Luštica imaju nesmetan dotok vode tokom cijele godine. Peulić je najavio je da će Regionalni vodovod brzo raspisati tender za izvođača radova i da je plan da do sledećeg ljeta Herceg Novi dobija količinu vode koja će zadovoljiti ovaj dio grada. Riječ je o 200 sekundnih litara, od čega 70 za Lušticu.

Preduzeće “Vodovod i kanalizacija” je izradilo projekat sanacije vodovodne mreže i izgradnje kanalizacione mreže u Igalu, naselje Bare. Projekat je vrijedan oko 180 hiljada eura. Njime bi bio obezbijeđen novi sistem vodosnabdijevanja u naseljima gdje se bilježe veliki gubici na mreži i izgradnja kanalizacije u dijelu grada koji je do sada nije imao.

Herceg Novi u jeku turističke sezone ima između 60 i 70 odsto gubitaka  na vodovodnoj mreži, zbog kako je danas objašnjeno, dotrajale mreže izgrađene prije nekoliko decenija.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com