Camaj: Vujanović da raspiše izbore u Podgorici, Tuzima i Golubovcima - Volim Podgoricu

Camaj: Vujanović da raspiše izbore u Podgorici, Tuzima i Golubovcima

Ako predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ne postupi po zakonu i ne raspiše lokalne izbore u Glavnom gradu, Tuzima i Golubovcima, biće to nastavak kršenja osnovnih ljudskih prava građana sa ovog područja, kao što su biračko pravo i pravo na lokalnu samoupravu, kazao je Štjefan Camaj, predsjednik Demokratskog savjeta Demokratske Crne Gore.

Saopštenje Demokrata prenosimo u cjelosti

Umjesto što se naši političari bave pitanjima koja su u domenu visoke politike, mislim da bi, u interesu građana, bilo bolje da se pozabave svakodnevnim egzistencijalnim problemima građana, te ću navesti primjer iz moje sredine, gdje poljoprivrednik ovih dana proživljava još jedno posrnuće u nizu, a sve zbog nemogućnosti da obezbijedi plasman svojih proizvoda, čak ni po nekim tričavim cijenama, kojom ne može vratiti uložena sredstva, a trud ni približno.

Naime, u razgovoru sa više poljoprivrednika iz Malesije oko problema plasmana i prodaje poljoprivrednih proizvoda, jedan od njih tvrdi: “Mi tonemo, tonemo polako, ali sigurno”. Sta reći ovom i svim ostalim poljoprivrednicima, osim da se pozabave rječnikom i time kako da ostvarimo punopravnu opštinu pred izbore!

Rješenje ovog veoma važnog pitanja moglo bi biti otvaranje fabrike za preradu povrća, tj. primjera radi – proizvodnja kečapa, ajvara ili sl, za šta, znamo svi, imamo dovoljno proizvodnih kapaciteta iz naših njiva, te bi osim rješenja problema plasmana bilo riješeno i pitanje zaposlenosti za određen broj građana koji bi bili angažovani da rade u toj fabrici. Za realizaciju ovih rješenja trebalo bi da postoji podsticaj nadležnog ministarstva, kao i lokalne samouprave, kako bi se motivisali lokalni biznismeni, ili oni iz dijaspore, da ulažu u takvu fabriku, kao npr. povoljniji uslovi za plaćanje dažbina prema državi, odnosno lokalnoj samoupravi, korekcija porezne politike za tu djelatnost i tome slično. Ključ zdrave ekonomije je proizvodnja, a ne uvoz svega i svačega.

Kada već pominjem lokalni problem, ne mogu a da ne pomenem još jedno značajno pitanje – pozivam predsjednika Vujanovića da ispoštuje svoje ustavno i zakonsko pravo i obavezu i raspiše lokalne izbore za Skupštinu Glavnog grada i Skupštine opština u sastavu Glavnog grada, Tuzi i Golubovci, koji bi se održali istovremeno sa parlamentarnim izborima u oktobru ove godine.

Ako eventualno predsjednik Vujanović ne postupi po zakonu i ne raspiše lokalne izbore u Glavnom gradu, Tuzima i Golubovcima, biće to nastavak kršenja osnovnih ljudskih prava građana sa ovog područja, kao što su biračko pravo i pravo na lokalnu samoupravu. U odnosu na građane sa područja Tuzi, biće to i atak na njihova manjinska prava koja im garantuje Ustav Crne Gore.

Podsjećam na predloge izmjena i dopuna zakona čijim je usvajanjem u Skupštini Crne Gore, krajem prošle godine, došlo do teritorijalne promjene u Glavnom gradu i opštinama u sastavu Glavnog grada, Tuzi i Golubovci, a kao prvi potpisani predlagači bila su dva poslanika DPS-a sa područja Tuzi, gospoda Halil Duković i Nikola Gegaj.

Na kraju, ponavljam ranije saopšteni stav Demokratske Crne Gore da se mi zalažemo da Zeta i Tuzi dobiju status punopravne opštine.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com