SMRTONOSNA BOLEST STIGLA U CRNU GORU: Prenose je PSI, MUVE, KRPELJI… - Volim Podgoricu

SMRTONOSNA BOLEST STIGLA U CRNU GORU: Prenose je PSI, MUVE, KRPELJI…

Kožna zarazna bolest lajšmanioza – Cutaneous leishmaniasis, koja je krenula iz Sirije i Bliskog Istoka, već je dijagnostifikovana u Crnoj Gori i Makedoniji, kaže za Telegraf prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i dodaje da je Srbija sledeća, ukoliko, kako kaže, bolest već nije stigla.

Bolest, čiji su glavni prenosioci psi, a zatim muhe i krpelji, na oboljelima izaziva otvorene rane, krvarenje iz nosa, teško gutanje i disanje.

– Bolest se širi, uglavnom, preko domaćih životinja, prije svega, psima koji su rezervoar lajšmanioze. Dakle, radi se o bolesti kojom se bave veterinari. S obzirom na to da imamo potvrđeno njeno prisustvo u Makedoniji i Crnoj Gori, i ako još imamo ljude koji su oboljeli u tim zemljama, onda je svaka priča o tome da li ćemo je imati u Srbiji suvišna – kaže prof. dr Tiodorović.

On objašnjava da su psi glavni rezervoar ove zarazne bolesti, kao i da je mogu prenijeti muhe i drugi insekti koji borave na njima.

– To znači da je mogu prenijeti i krpelji, ali glavni put prenošenja je sa pasa na ljude. Ne prenosi se sa čovjeka na čovjeka. Može samo teoretski putem krvi, odnosno putem transfuzije. Lajšmanioza se liječi, ali vrlo teško – objašnjava prof. dr Tiodorović.

Pored Sirije, bolest se proširila i na Tursku, Jordan i Liban. Prof. Tiodorović kaže da je u Turskoj zabilježen povećan broj oboljelih “zahvaljujući” migrantima, pogotovo iz Sirije, gdje je ona veoma rasprostranjena.

 

1 komentar

  1. kuku je li moguce ??? ovoliko neistina u ovako kratkom tekstu?lajsmanioza KOZNA zarazna bolest??? Lajsmaniju prenose psi ,muve i krpelji???lajsmanioza se lijeci ??? je li moguce???…savjet za novinara,danas su informacije putem interneta lako dostupne,prije objave/preuzimanja clanka izguglajte malo o onome o cemu pisete…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com