HOROR U FRANCUSKOJ: Najmanje 80 mrtvih, mobilišu 10.000 vojnika! (VIDEO) - Volim Podgoricu

HOROR U FRANCUSKOJ: Najmanje 80 mrtvih, mobilišu 10.000 vojnika! (VIDEO)

Najmanje 80 ljudi je poginulo, a više desetina je povrijeđeno kada je sinoć kamion uletio u prepuno šetalište u Nici, u Francuskoj, dok je trajala proslava Dana pada Bastilje. Vozač kamiona je ubijen, a u vozilu su pronađene ručne granate i naoružanje. Oland i Obama: Teroristički napad. Vanredno stanje produženo za još tri mjeseca. Francuska na oružje pozvala 10.000 rezervista i najavila žestoke napade na ciljeve u Iraku i Siriji.

Francuska mobiliše još 10.000 vojnika koje će rasporediti širom zemlje.

Napadač je, prije nego što je vozeći u cik-cak, počeo da gazi šetače, ispalio nekoliko hitaca u masu. Poslije dva kilometra krvave vožnje, policija ga je ubila, a u vozilu su pronađeni dokumenti, naoržanje i ručne granate.

Pronađeni dokumenti glase na neimenovanog tridesetjednogodišnjeg Francuza tuniskog porijekla. Izvori bliski istrazi rekli su Rojtersu da to ne znači obavezno da je napadač identifikovan.

Istragu je, poslije dva sata, preuzeo posebni antitetoristički tim, iako je napad u Nici, do tog trenutka, terorističkim nazvao samo američki predsjednik Barak Obama.

Do duboko u noć, niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali su pristalice Islamske države počele da slave napad u Nici, na isti način na koji su to činilietokom sličnih događaja u Parizu i Briselu.

Policija u Francuskoj, zemlji koja je u vanrednom stanju još od prethodnih terorističkih napada, odmah je preuzela kontrolu nad mjestom događaja, a prestravljeni nepovrijeđeni šetači smješteni su po okolnim hotelima i stanovima.

Teroristička priroda ovog napada ne može se negirati, rekao je francuski predsjednik Fransoa Oland, poslije sastanka najviših bezbjednosnih zvaničnika te države.

“Ništa neće uzdrmati našu vjeru u borbu protiv terorizma… Udarićemo ih u njihovim kućama”, rekao je Oland, pominjući Siriju i Irak.

Oland, koji je svega dan ranije najavio ukidanje vanrednog stanja, saopštio je naciji da je ta mjera produžena za još tri mjeseca.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com