POD LUPOM NAČELNIK MUPA DELIĆ: Falsifikovao isprave? - Volim Podgoricu

POD LUPOM NAČELNIK MUPA DELIĆ: Falsifikovao isprave?

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije, sprovodi izviđaj protiv aktuelnog načelnika Službe za kancelarijske opšte i pomoćne poslove u MUP-u Vladana Delića, a zbog sumnje da je počinio krivična djela “zloupoteba službenog položaja” i “falsifikovanje isprave”.

Ovu informaciju za Dnevne novine zvanično je potvrdio rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić, koji je objasnio da izviđaj još nije završen zbog nemogućnosti pribavljanja određenih dokaza iz objektivnih razloga.

“Policija je prikupila tražena obavještenja i dokaze po zahtjevu tužioca i nakon kompletiranj a dokaznog materijala i završenog vještačenja biće donijeta odluka u predmetu”, saopštio je tužilac Šekarić.

Policija mu oduzela auto

Dnevne novine saznaju da je izviđaj protiv aktuelnog načelnika MUP-a pokrenut još prije nekoliko mjeseci na osnovu sumnji da je ranije, u vrijeme dok je bio inspektor za razbojništva u Nikšiću, počinio niz krivičnih djela.

Njegove kolege prikupile su informacije i dokaze, koji ga sumnjiče da je falsifikovao isprave tako što je vozilo “ford”, koje je ukradeno u inostranstvu, registrovao na svoje ime.

“Sumnja se da je to učinio tako što je iskoristio dokumentaciju vozila, iste marke, samo druge boje, koje je zapaljeno u požaru na području Herceg Novog. Prethodno je navodno upodobio boju i brojeve šasija na ukradenom vozilu, sa dokumentacijom zapaljenog automobila”, objasnio je sagovornik blizak istrazi.

Policija je od Delića oduzela ukradeno vozilo, a prema nezvaničnim informacijama sprovedeno je i forenzičko vještačenje, kojim se dokazuju elementi krivičnog djela.

Radne sate pisao i tokom odmora?

Prvi čovjek za logističke poslove u MUP-u sumnjiči se i da je tokom prethodnog radnog angažmana u Nikšiću, u više navrata sačinjavao fiktivne službenu dokumentaciju, sa kojom je inicirao tužbene postupke protiv MUP-a.

U tim dokumentima je, kako sumnjaju iz policije, prikazivao veliki broj radnih sati, radno angažovanje, noću, prekovremeni rad vikendom i u vrijeme državnih praznika.

“Kontrolom je utvrđeno da je Delić sačinjavao samostalno fiktivne službena akte protivno internim procedurama MUP-a i u istima prikazivao da je bio vanredno radno angazovan u vrijeme kada je bio na godišnjem odmoru, sve u cilju pribavljanja pritivpravne finansijske koristi, a na štetu imovine MUP-a i budžeta. Policija sve dokaze dostavila tužilaštvu, koje trenutno sprovodi finansijska vještačenja”, navodi sagovornik blizak istrazi, i dodaje da policija i dalje ispituje Delićevo postupanje zbog sumnje da je radio protivno zakonu i na aktuelnoj načelničkoj poziciji, u čijoj nadležnosti je briga oko velikog dijela imovine MUP-a.

Ime Delića u bazi Interpola

Dnevne novine saznaju da se Delićevo ime nalazi i u evidencijama evropskih država i u Interpolovom sistemu, u kojem je tretiran kao osoba sklona izvršenju krivičnih djela protiv imovine teške krađe, razbojništva i razbojničke krađe.

“Na to ukazuje i obavještenje Interpola Rim iz juna prošle godine, u okviru istrage koju sprovodi crnogorska policija. U tom obavještenju se navodi da je aktuelni načelnik za logistiku bio hapšen u Italiji, da je boravio u zatvoru u Veroni, iz kojeg je izašao 1990. godine. I regionalne policije ga tretiraju kao bezbjednosno interesantnu osobu”, tvrdi sagovornik blizak istrazi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com