TO JE HEROJ: Sedmogodišnji Vuk izdržao šest transplantacija i počinje da hoda! - Volim Podgoricu

TO JE HEROJ: Sedmogodišnji Vuk izdržao šest transplantacija i počinje da hoda!

Nakon šeste transplantacije matičnim ćelijama sedmogodišnji Vuk Lojković iz Beograda, koji boluje od cerebralne paralize i koga su ljekari praktično otpisali, počeo je da govori, pomjera ruke i hoda uz maminu pomoć.

Vuk ima i blizanca Lazara. Rođeni su skoro dva mjeseca prije termina. Danas su sedmogodišnjaci, ali ne dijele iste muke. Kada su imali šest mjeseci, Vuku je konstatovana cerebralna paraliza i dječje sljepilo. Nije hodao, pričao, nije vidio dobro i nije mogao da sjedi samostalno.

 Dečak je odmah počeo s terapijama, ali su rezultati bili minimalni, pa su roditelji odlučili da pokušaju s tretmanom matičnim ćelijama u Austriji i napornim rehabilitacijama.

I sada nakon šeste transplantacije, četiri rehabilitacije u Slovačkoj i dvije u Novom Sadu, Vukovi roditelji su zadovoljni napretkom.

– Vuk pravi svoje korake. Uz našu pomoć, ali hoda. Nakon samo prve transplantacije izgovorio je prvih deset riječi. Stidljiv je kada je govor u pitanju, ali odgovara sa da, ne, neću… Uspjeli smo u namjeri da se pomaknemo s mrtve tačke i one faze u kojoj smo ga samo održavali u životu – priča Vukova majka Ankica Lojković.

Ajde, ajde... možeš ti to

Foto: Privatna arhivaAjde, ajde… možeš ti to

Vuk ima jaku volju da se uključi u razne aktivnosti i okružen je ljudima koji na sve načine pokušavaju da mu pomognu. Njegova dva brata i sestra najveća su mu podrška. Transplantacije i rehabilitaciju su finansijski pomogli mnogi dobri ljudi, jer samo jedan tretman u Beču košta 9.800 evra, a rehabilitacija 2.500 evra.

– Cilj nam je da Vuk prohoda, što su i očekivanja ljekara iz Beča, ali za to je potrebno da ode bar na deset rehabilitacija – kaže Ankuca.

(blic,rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com