KOTORSKI KRIMINALCI NA AMERIČKOM SPISKU: Opasni po nacionalnu bezbjednost SAD (INFO/FOTO) - Volim Podgoricu

KOTORSKI KRIMINALCI NA AMERIČKOM SPISKU: Opasni po nacionalnu bezbjednost SAD (INFO/FOTO)

Cr­no­gor­ski or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal na spi­sku je mre­ža or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la ko­je mo­gu da pred­sta­vlja­ju pri­jet­nju po na­ci­o­nal­nu bez­bjed­nost SAD, na­ve­de­no je u ju­če ob­ja­vlje­nom iz­vje­šta­ju ame­rič­kog Fe­de­ral­nog is­tra­žnog bi­roa (FBI). Ka­ko se na­vo­di u tom do­ku­men­tu, cr­no­gor­ski or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal je dio bal­kan­skog or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la, ko­ji se u SAD naj­vi­še ba­vi kr­jum­ča­re­njem dro­ge i ubi­stvi­ma.
Iako se ne po­mi­nju kon­kret­no u do­ku­men­tu, ja­sno je da se mi­sli na ko­tor­ske kri­mi­nal­ne kla­no­ve bu­du­ći da su oni pre­u­ze­li pri­mat u šver­cu dro­ge iz La­tin­ske Ame­ri­ke. Ina­če, Stejt de­part­ment već go­di­na­ma u svo­jim iz­vje­šta­ji­ma uka­zu­je na sve ve­ću umi­je­ša­nost dr­ža­vlja­na Cr­ne Go­re u pre­ko­o­ke­an­ski šverc ko­ka­i­na.
Pre­ma po­li­cij­skim evi­den­ci­ja­ma, u Ko­to­ru dje­lu­ju nar­ko-kla­no­vi ko­ji su me­đu naj­moć­ni­ji­ma u Cr­noj Go­ri. U po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na za­bi­lje­že­no je vi­še ve­o­ma ozbilj­nih kri­vič­nih dje­la u tom gra­du, ko­ji je u zad­nje vri­je­me po­stao i po­pri­šte kr­va­vih ob­ra­ču­na za­ra­će­nih kla­no­va.

kotor1
Ta­ko­đe, vje­ru­je se da u Ko­to­ru dje­lu­je i je­dan od fi­nan­sij­ski naj­ja­čih kla­no­va, či­ji li­de­ri su, po po­da­ci­ma po­li­ci­je i Agen­ci­je za na­ci­o­nal­nu bez­bjed­nost, enorm­no bo­gat­stvo ste­kli upra­vo ba­ve­ći se sum­nji­vim po­slo­vi­ma iz­van Cr­ne Go­re.
Pa­žnje vri­je­dan je i klan uhap­še­nog nar­ko-bo­sa Dar­ka Ša­ri­ća, ko­ji je tre­nut­no u za­tvo­ru u Be­o­gra­du. Upra­vo na osno­vu po­da­ta­ka ko­je su obez­bi­je­di­le ame­rič­ke slu­žbe, po­li­ci­ja je pri­je ne­ko­li­ko go­di­na uspje­la da uđe u trag po­šilj­ka­ma ko­ka­i­na ko­je su čla­no­vi Ša­ri­će­vog kla­na pla­ni­ra­li da do­pre­me u Evro­pu. Dro­ga je pre­ko Za­pad­ne Afri­ke bro­do­vi­ma kri­jum­ča­re­na do lu­ka na evrop­skom kon­ti­nen­tu, uglav­nom u Špa­ni­ji, u ko­joj je bi­la ba­za Ša­ri­će­vog kla­na za da­lje ras­tu­ra­nje nar­ko­ti­ka. Ko­ka­in je sti­zao i do lu­ka u Ho­lan­di­ji i Ita­li­ji, a va­žna ka­ri­ka u tom di­je­lu po­sla bi­li su mo­re­plov­ci.
Po na­vo­di­ma iz iz­vje­šta­ja ame­rič­kog Fe­de­ral­nog is­tra­žnog bi­roa, bal­kan­ski or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal na­ra­sta­ju­ća je pri­jet­nja za SAD. FBI je iz­vje­štaj ob­ja­vio na svom zva­nič­nom in­ter­net saj­tu, a po­sve­ćen je na­po­ri­ma te is­tra­žne agen­ci­je da eli­mi­ni­še tran­sna­ci­o­nal­ne kri­mi­nal­ne gru­pe i opa­snost ko­ju one pred­sta­vlja­ju po bez­bjed­nost SAD.
– Ne­ko­li­ko gru­pa je ak­tiv­no u ra­znim gra­do­vi­ma ši­rom na­še ze­mlje, a one još ne po­ka­zu­ju us­po­sta­vlje­nu kri­mi­nal­nu so­fi­sti­ci­ra­nost ko­ju ima­ju tra­di­ci­o­nal­ne evro­a­zij­ske kri­mi­nal­ne or­ga­ni­za­ci­je ili Ko­za no­stra. Me­đu­tim, one su do­ka­za­le da su spo­sob­ne da se pri­la­go­de ši­re­nju kri­mi­nal­nih tr­ži­šta i da se uklju­če u no­ve ak­tiv­no­sti, po­put ra­ni­je vi­đe­nog raz­vo­ja dru­gih or­ga­ni­zo­va­nih kri­mi­nal­nih gru­pa – na­ve­de­no je iz­vje­šta­ju ame­rič­ke spe­ci­jal­ne slu­žbe.
Ka­ko se is­ti­če u do­ku­men­tu FBI, or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal na Bal­ka­nu, uklju­ču­ju­ći i Cr­nu Go­ru, ima ko­ri­je­ne u tra­di­ci­o­nal­nim kla­no­vi­ma. Ob­ja­šnja­va se da su lju­di u tim uglav­nom ru­ral­nim ze­mlja­ma or­ga­ni­zo­va­li kla­no­ve sa ve­li­kim po­ro­dič­nim ve­za­ma za za­šti­tu i uza­jam­nu po­moć. FBI u iz­vje­šta­ju na­vo­di da se sva­ki klan eta­bli­rao na od­re­đe­nim te­ri­to­ri­ja­ma, na ko­ji­ma kon­tro­li­še sve ak­tiv­no­sti.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

– Za­šti­ta da­ljeg spro­vo­đe­nja tih ak­tiv­no­sti če­sto je do­vo­di­la do na­si­lja iz­me­đu kla­no­va. Ele­men­ti ko­ji su i svoj­stve­ni struk­tu­ri kla­no­va stvo­ri­li su uslo­ve i sa­vr­šen oslo­nac za ono što se sma­tra sa­vre­me­nim bal­kan­skim or­ga­ni­zo­va­nim kri­mi­na­lom. Du­go­go­di­šnja ko­mu­ni­stič­ka vla­da­vi­na do­ve­la je do po­ja­ča­nog cr­nog tr­ži­šta i ile­gal­nih ak­tiv­no­sti na Bal­ka­nu, ali je uti­caj tih ak­tiv­no­sti bio ogra­ni­čen na re­gi­on. Pad ko­mu­ni­zma do­veo je do ši­re­nja ak­tiv­no­sti bal­kan­skog or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la – pi­še u do­ku­men­tu.
Ka­ko se da­lje na­vo­di, ta­da su se kri­mi­nal­na tr­ži­šta za ne­kad za­tvo­re­ne bal­kan­ske gru­pe na­glo otvo­ri­la i to je do­ve­lo do stva­ra­nja me­đu­na­rod­ne mre­že.
– Or­ga­ni­zo­va­ne kri­mi­nal­ne gru­pe na Bal­ka­nu in­fil­tri­ra­le su se u ta­mo­šnje no­ve de­mo­krat­ske in­sti­tu­ci­je, do­dat­no pro­ši­ru­ju­ći svo­je mo­guć­no­sti za pro­fit.
Bal­kan­ske kri­mi­nal­ne or­ga­ni­za­ci­je su bi­le ak­tiv­ne u SAD još od sre­di­ne osam­de­se­tih go­di­na pro­šlog vi­je­ka. U po­čet­ku su te or­ga­ni­za­ci­je uče­stvo­va­le u zlo­či­ni­ma na ni­skom ni­vou, uklju­ču­ju­ći i pljač­ke ba­na­ka i ban­ko­ma­ta i pro­va­le u ku­će –na­vo­di se u iz­vje­šta­ju o pro­cje­ni opa­sno­sti od or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­nal ko­ji je sa­či­nio i ob­ja­vio FBI.
Na­gla­še­no je da ne po­sto­ji je­din­stve­na bal­kan­ska ma­fi­ja, struk­tu­ri­ra­na hi­je­rar­hij­ski kao tra­di­ci­o­nal­na Ko­za no­stra.
– Umje­sto to­ga, bal­kan­ske or­ga­ni­zo­va­ne kri­mi­nal­ne gru­pe u na­šoj ze­mlji pre­ni­je­le su kod nas pret­hod­no opi­sa­ne kla­nov­ske struk­tu­re. Oni ni­je­su ja­sno de­fi­ni­sa­ni ili or­ga­ni­zo­va­ni, već su gru­pi­sa­ni oko cen­tral­nog li­de­ra ili vi­še njih – pi­še u iz­vje­šta­ju.

kotor
Pre­ma do­ku­men­tu ko­ji je ob­ja­vio FBI, li­de­ri kri­mi­nal­nih gru­pa odr­ža­va­ju ve­ze sa sa­rad­ni­ci­ma u re­gi­o­nu Bal­ka­na, a u mno­gim gra­do­vi­ma ši­rom Sje­di­nje­nih Ame­rič­kih Dr­ža­va us­po­sta­vi­li su ti­je­sno po­ve­za­ne za­jed­ni­ce.
U iz­vje­šta­ju je pre­do­če­no da ak­tiv­no­sti bal­kan­skih gru­pa u SAD uklju­ču­ju koc­ka­nje, pra­nje nov­ca, tr­go­vi­nu dro­gom, kri­jum­ča­re­nje lju­di, iz­nu­de, na­sil­no za­stra­ši­va­nje svje­do­ka, pljač­ku, po­ku­ša­je ubi­stva i li­kvi­da­ci­je. Pre­ma na­vo­di­ma iz iz­vje­šta­ja, bal­kan­ske or­ga­ni­zo­va­ne kri­mi­nal­ne gru­pe su od­ne­dav­no po­če­le da se uklju­ču­ju i u mno­go so­fi­sti­ci­ra­ni­je kriminalne poslove, uklju­ču­ju­ći i pre­va­re u po­slo­vi­ma sa ne­kret­ni­na­ma.

Neo­p­ho­dan za­jed­nič­ki od­go­vor

Po na­vo­di­ma iz iz­vje­šta­ja FBI, u Ju­go­i­stoč­noj Evro­pi po­sto­ji ini­ci­ja­ti­va ko­ja ima za cilj da ko­or­di­ni­ra po­li­cij­ske i ca­rin­ske re­gi­o­nal­ne ak­ci­je za spre­ča­va­nje pre­ko­gra­nič­nog kri­mi­na­la. Nje­no sje­di­šte je u Bu­ku­re­štu u Ru­mu­ni­ji, a SAD je jed­na od 14 ze­ma­lja sa sta­tu­som po­sma­tra­ča od 1998. go­di­ne.
– Kroz ini­ci­ja­ti­vu se po­dr­ža­va rad spe­ci­ja­li­zo­va­nih rad­nih gru­pa za su­zbi­ja­nje pre­ko­gra­nič­nog kri­mi­na­la, kao što su tr­go­vi­na lju­di­ma, dro­gom i auto­mo­bi­li­ma, fi­nan­sij­ski kri­mi­nal i dru­ge ozbilj­ne for­me pre­ko­gra­nič­nog kri­mi­na­la – pi­še u do­ku­men­tu.
Čla­ni­ce te ini­ci­ja­ti­ve su Cr­na Go­ra, Al­ba­ni­ja, Bo­sna i Her­ce­go­vi­na, Bu­gar­ska, Hr­vat­ska, Grč­ka, Ma­đar­ska, Ma­ke­do­ni­ja, Mol­da­vi­ja, Ru­mu­ni­ja, Slo­ve­ni­ja, Sr­bi­ja i Tur­ska. Po­sma­tra­či su Austri­ja, Azer­bej­džan, Bel­gi­ja, Ka­na­da, Fran­cu­ska, Gru­zi­ja, Nje­mač­ka, Ita­li­ja, Ho­lan­di­ja, Por­tu­ga­li­ja, Špa­ni­ja, Ukra­ji­na, Ve­li­ka Bri­ta­ni­ja i SAD.

(Izvor Dan/M.V.)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com