IJZ: 753 osobe oboljele od zaraznih bolesti, jedna preminula - Volim Podgoricu

IJZ: 753 osobe oboljele od zaraznih bolesti, jedna preminula

U junu 2016. godine Institutu za javno zdravlje ukupno su prijavljene 753 osobe oboljele od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, a uključujući akutne respiratorne infekcije (9731) i diferencirani i nediferencirani oblik gripa (25) ukupno je prijavljeno 10 509 oboljelih osoba.

Kako je saopšteno iz IJZ u ovom mjesecu prijavljen je jedan smrtni slučaj od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju i to od bakterijskog meningitisa.

“Zdravstvene ustanove iz 21 opštine su prijavile obolijevanje od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju (nije bilo prispjelih prijava obolijevanja od zaraznih bolesti iz opština Gusinje i Petnjica). U junu je najveći broj oboljelih registrovan od akutnih respiratornih infekcija (9731), zatim varičele (484), akutnog enterokolitisa (95), skabijesa (51), streptokoknog tonzilofaringitisa (48), nediferenciranog i diferenciranog oblika gripa (25) i šarlaha (11)”, navodi se u mjesečnom izvještaju Instituta.

Dodaje se da u junu ne računajući akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, navedenih pet oboljenja čine 91,5% od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti.

“U junu su u odnosu na put prenosa dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 73,7%, zatim crijevne zarazne bolesti sa 17,4% i parazitarne zarazne bolesti sa 7,6%”, kaže se u izvještaju IJZ.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com