PODGORICA: Ginekolozi PRETJERALI, Fond ODBIO da plati 42.000 eura! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Ginekolozi PRETJERALI, Fond ODBIO da plati 42.000 eura!

Fond za zdravstveno osiguranje odbio je da plati podgoričkom Domu zdravlja skoro 42.000 eura, nakon što su utvrdili da su ginekolozi neopravdano fakturisali oko trećinu kontrolnih usluga.

U izvještaju kontrolora Fonda piše da je kontrolisano ukupno 70.534 usluga, a da je neopravdano evidentirano i fakturisano 26.782.

Zbog toga je podgoričkom Domu zdravlja umanjenje faktura za blizu 42.000 eura.

Dokument u koji su “Vijesti” imale uvid pokazuje da  su pojedini izabrani ginekolozi neopravdano fakturisali gotovo polovinu (46,55 odsto) preventivnih pregleda obavljenih tokom trudnoća.

Prema izvještaju, jedan ginekolog podgoričkog Doma zdravlja  35 puta je evidentirao preventivni pregled pacijentkinje, sa dijagnozom potvrđena trudnoća.

Samo tokom marta, on je ženu preventivno pregledao čak 14 puta, odnosno praktično svaki drugi dan.

Preventivni pregled, po Pravilniku, podrazumijeva “pregled u prvom trimestru trudnoće i četiri kontrolna pregleda”.

Isti ljekar je za jednu osiguranicu evidentirao 38 ultrazvučnih pregleda tokom trudnoće, koji Fond koštaju  po 10,5 eura, za dijagnozu kontrola normalne trudnoće.  Po pravilniku je o trošku Fonda dozvoljeno uraditi tri ultrazvučna pregleda, osim u slučaju rizičnih trudnoća.

Kontrolori Fonda utvrdili su nepravilnosti i kada je riječ o preventivnim pregledima sa savjetovanjem žena u reproduktivnom dobu.

Od ukupnog broja takvih  pregleda u 2015. godini, čak 33,51 odsto je neopravdano fakturisano.

Riječ je o pregledu za otkrivanje raka na ženskim reproduktivnim organima, koji se radi  jednom u tri godine u životnoj dobi od 20 do 75 godina starosti, osim ako ginekolog ne utvrdi drugačiju dinamiku.

Prema izvještaju Fonda, jedan ljekar je za tri mjeseca evidentirao 16 takvih pregleda pacijentkinje koja je navodno imala dijagnozu trudnoće.

Cijena te usluge košta oko 10 eura.

Odjeljenje za kontrolu Fonda je naglasilo u izvještaju da se  vođenje medicinske dokumentacije mora vršiti u skladu sa važećom regulativom i da su stručne službe u obavezi da kontrolišu ispravnost evidentiranja i fakturisanja usluga.

Ceh izabranih ljekara za odrasle veći za 2.760 eura od stvarnog?

Kontrolori Fonda su utvrdili i da je od 7.851 preventivni pregled, koji su uradili izabrani doktori za odrasle Doma zdravlja Podgorica, neopravdano fakturisano oko 11,11 odsto.

Zbog toga je traženo da Dom zdravlja umanji fakturisani iznos za oko 2.760 eura.

U zaključcima Fonda piše da nijedna od  42 kontrolisane usluge “kontrolnog pregleda nakon preventivnog pregleda”  nije bila opravdana.

Po cjenovniku Fonda, ta usluga košta oko osam eura.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com