A2A odbacila zahtjeve opozicije u Vladi izbornog povjerenja - Volim Podgoricu

A2A odbacila zahtjeve opozicije u Vladi izbornog povjerenja

Italijanska kompanija A2A, suvlasnik Elektroprivrede Crne Gore saopštila je da joj zahtjevi opozicije u Vladi izbornog povjerenja nijesu prihvatljivi.

„Opoziciona opcija jedan nije prihvatljiva, jer predložena struktura nije u skladu sa strukturom put opcije dogovorene sa Vladom, i A2A nije u poziciji da preuzme takvu obavezu umjesto put opcije koja je predviđena trenutnom verzijom Sporazuma akcionara“, navodi se u dopisu A2A.

Takođe, dalje se navodi, treba uzeti u obzir – uz ostala razmatranja – da je Odbor A2A već ispitao i odobrio prijedlog Sporazuma akcionara koji su dogovorili pregovarački timovi.

„Osim toga, A2A – kao navedena kompanija – ne može da preuzime obaveze koje mogu da ugroze njenu sposobnost da optimizuje vrijednost svoje imovine. Opcija dva nije prihvatljiva, jer A2A nije voljna da dodatno odloži izvršenje Sporazuma akcionara, čije su odredbe detaljno dogovorene sa Vladom. Radujemo se novim informacijama koje se tiču procesa odobravanja Sporazuma akcionara“, navodi se u dopisu dostavljenom Portalu Analitika.

Prema opozicionom predlogu, A2A ima obavezu da proda Državi Crnoj Gori, a Država Crna Gora ima obavezu da kupi od A2A akcije koje posjeduje u EPCG po cijeni od 250.000.000 eura, koje će Država Crna Gora isplatiti u 7 (sedam) jednakih godišnjih rata od kojih će prva rata biti plaćena u roku od 60 dana od dana zaključenja Aneksa ugovora, a sledeće rate u roku od 60 dana od dana usvajanja godišnjeg budžeta Crne Gore. Svake godine država stiče nakon plaćanja odgovarajuće rate broj akcija društva srazmjerno izvršenoj uplati.
Ukoliko iz bilo kojih razloga A2A odbije ponuđeni predlog, alternativni predlog  je: Odlaganje usvajanja Prijedloga Akcionarskog ugovora do izbora 26. saziva  Skupštine Crne Gore i izbora Vlade poslije parlamentarnih izbora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com