SJUTRA JE OGNJENA MARIJA: Evo šta će nam se desiti ako ZAGRMI, i koju JEDNU STVAR nikako ne smijete da radite! - Volim Podgoricu

SJUTRA JE OGNJENA MARIJA: Evo šta će nam se desiti ako ZAGRMI, i koju JEDNU STVAR nikako ne smijete da radite!

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sjutra proslavljaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija, koja se poštuje kao borac za hrišćansku vjeru i zaštitnicu žena.

Dan Svete mučenice Marine, u narodu poznatije kao Ognjena Marija smatra se veoma poštovanim praznikom posebno među ženama, pa je običaj da se tog dana nipošto ne rade ručni radovi niti posluje u polju. U crkvenom kalendaru, 30. jul nije obilježen “crvenim slovom”, ali žene toga dana odbijaju da zadjenu i iglu u konac iz strahopoštovanja prema ovom prazniku.

Prema narodnom vjerovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, ona spada u “ognjevite” svece.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

U narodnom predanju čuvaju se primjeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, sijeno i domove ljudi koji su se ogriješili radeći na praznik Ognjene Marije.

Sveta mučenica Marina rodom je iz Antiohije, krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, otjerao od kuće.

Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vjere u Gospoda Isusa Hrista, gnijevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.

Narodno vjerovanje kaže da Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem i da je grmljavina na ovaj sveti dan loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da su ovakve situacije ukazivala na bolest i siromaštvo.

Među pravoslavcima, Ognjena Marija (koja, inače, u narodnoj tradiciji slovi kao sestra Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije) izaziva posebno strahopoštovanje. Toga dana (30. jula po novom, odnosno 17. po starom kalendaru) niko ne radi jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i grešan, da svako ko toga dana prekrši volju božju, ne može očekivati milost njegovu.

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obilježavaju kao krsnu slavu. Mošti ove svetiteljke počivaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera.

(Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com