Sid Baret: Ja sam pun prašine i gitare - Volim Podgoricu

Sid Baret: Ja sam pun prašine i gitare

Umjetnost nikada ne umire, neprolazna je i nedodirljiva.  Ako se nekada budu zaklopile stranice rokenrol knjige, Sid Baret će biti u svim vremenima.  Možete li zamisliti koliko je slavno njegovo ludilo, kada je upravo sve što je stvorio postalo simbol rokenrola !?

Ovaj čovjek je napravio kulturnu revoluciju i dokazao da u muzici i pjesmi postoji savršenstvo. Taj ukleti genije, kako su ga nazivali, jedan je od osnivača kultne grupe Pink Flojd (1946 – 2006 ).  Decenija je od smrti legendarnog engleskog umjetnika, tekstopisca , gitariste i autora u poznatom istoimenom rok bendu. Napustio je bend 1968. godine, baš onda kada je najviše mogao da da.  Otela ga je mentalna bolest i konzumiranje teških droga. Izolovan iz svih društvenih sfera života, sumnjalo se da je obolio od šizofrenije usljed dugogodišnjeg konzumiranja LSD-a. Sid se uvijek osjećao umorno i usamljeno, pa je to i reflektovao u pjesmama.

“I stojim na samom života pragu
Pitam se zbog onih koje još volim
Plačuću tiho u sebi
Da li još uvijek postojim ?”

Rodžer Kit Baret (Roger Keiht Barrett), kako mu je bilo pravo ime, rođen je 6. januara 1946. godine u Kembridžu, u Engleskoj. Završio je srednju školu za dječake u svom rodnom gradu, a studirao je slikanje. Prije muzičke karijere bavio se glumom, slikanjem i pisanjem. Njegov prijatelj Dejvid Gilmor (David Gilmour) učio ga je osnovama sviranja gitare.
Grupi Pink Flojd, Baret se zvanično pridružio 1965., odnosno godinu dana po osnivanju grupe. Grupa je najprije nosila naziv Sigma 6, ali poslije nekoliko promjena, na Baretov prijedlog, ime grupe je konačno promijenjeno u Pink Flojd, po kome je ubrzo postala svjetski poznata.

Do 1968. godine Baret je bio jedan od gitarista i glavni vokal u grupi. U međuvremenu je počeo da konzumira psihodelične droge, uglavnom LSD, zbog čega je grupa na nastupima imala velikih problema, jer Baret nije bio u stanju da svira, a čak ni da pjeva na plejbek.
1968. godine, članovi benda su odlučili da ne povedu Bareta na turneju, nakon čega je i izbačen iz grupe, a Gilmor je postao punopravni član grupe.
Nakon napuštanja Pink Flojd-a, Sid Baret je snimio dva samostalna albuma. Čuveni album Wish You Were Here ove grupe posvećen je upravo Baretu, kao i kompozicija sa ovog albuma − Shine on You Crazy Diamond, koja se sastoji iz devet segmenata.

Od 1978, živio je u Kembridžu sa majkom, vratio se apstraktnom slikarstvu i počeo da se bavi baštovanstvom.Umro od raka pankreasa  jula 2006. godine, u u 60. godini života, u Kembridžu.

Za Bareta svakodnevica je bila najčudnije mjesto na svijetu, pa nije ni čudo što je ovaj umjetnik dostojan samoće stvarao posebnom emocijom.  Jednom, umoran od sumnjičave stvarnosti, priznao je: “Ja sam pun prašine i gitare!” 

Genije je zaista dijete tuge.

Autorka : Hajdana Simović

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com